Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Az alkotmánybírók engedik a Fideszt népszavaztatni

2007.10.15. 14:23
A Fidesz három népszavazási indítványának zöld utat adott hétfőn az Alkotmánybíróság. Lehet referendumot tartani a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról.

Lehet népszavazást tartani a felsőoktatási tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetéséről az Alkotmánybíróság hétfői határozatai szerint.

A Fidesz elnöke egy éve, az október 23-i nagygyűlésen jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez, mert "istentelen világ" következhet, ha az emberek engednek a kormánynak. Orbán Viktor tavaly olyan ügydöntő reformnépszavazást ígért híveinek, amely szerinte megoldást jelenthet a válságból való kilábalásra, amelyen az emberek szabadon dönthetnek a megszorításokról tanügyi, egészségügyi témakörökben, valamint a föld, a nyugdíjak és a demokratikus garanciák kérdésében.

A Fidesz és a KDNP eredetileg 7 kérdést adott be az OVB-hez, amely a kórházprivatizációra, a gyógyszertáron kívüli gyógyszerárusításra és a gazdák elővásárlási jogára vonatkozó kérdéseket jóváhagyta, négy indítványt azonba visszadobott. Az elutasított vizitdíjas kérdés ügyében az AB egyszer már új eljárásra kötelezte az OVB-t, és a kérdések hitelesítését írta elő. A két testület vitája ellenére az OVB engedett. Ekkor került a kérdések közé a kórházi napidíjról szóló indítvány, amely nem szerepelt az eredeti hét között.

Az időrendben egymástól elcsúszó indítványok miatt jelenleg valószínű, hogy a Fidesz ejti az AB-döntéséből most kimaradt kérdéseket, és csak erre a háromra koncentrál.

Ennek ellenére szinte biztos, hogy nem kizárólag a fideszes kérdések kerülnek fel majd egy, legkorábban 2008 tavaszára várható referendum szavazólapjaira. Népszavazási kérdések megfogalmazása ugyanis azóta divat lett. Az Országos Választási Bizottságnak csak ezen a héten minimum harminc újabb kezdeményezésről kell döntenie. Ráadásul Gyurcsány Ferenc is népi döntést akar a tisztasági csomag egyes elemeiről. A miniszterelnök politikai főtanácsadója, Keszthelyi András hét kérdést már egy hete benyújtott az OVB-hez.