Olivér
4 °C
8 °C

Az alkotmánybírók engedik a Fideszt népszavaztatni

2007.10.15. 14:23
A Fidesz három népszavazási indítványának zöld utat adott hétfőn az Alkotmánybíróság. Lehet referendumot tartani a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról.

Lehet népszavazást tartani a felsőoktatási tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetéséről az Alkotmánybíróság hétfői határozatai szerint.

A Fidesz elnöke egy éve, az október 23-i nagygyűlésen jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez, mert "istentelen világ" következhet, ha az emberek engednek a kormánynak. Orbán Viktor tavaly olyan ügydöntő reformnépszavazást ígért híveinek, amely szerinte megoldást jelenthet a válságból való kilábalásra, amelyen az emberek szabadon dönthetnek a megszorításokról tanügyi, egészségügyi témakörökben, valamint a föld, a nyugdíjak és a demokratikus garanciák kérdésében.

A Fidesz és a KDNP eredetileg 7 kérdést adott be az OVB-hez, amely a kórházprivatizációra, a gyógyszertáron kívüli gyógyszerárusításra és a gazdák elővásárlási jogára vonatkozó kérdéseket jóváhagyta, négy indítványt azonba visszadobott. Az elutasított vizitdíjas kérdés ügyében az AB egyszer már új eljárásra kötelezte az OVB-t, és a kérdések hitelesítését írta elő. A két testület vitája ellenére az OVB engedett. Ekkor került a kérdések közé a kórházi napidíjról szóló indítvány, amely nem szerepelt az eredeti hét között.

Az időrendben egymástól elcsúszó indítványok miatt jelenleg valószínű, hogy a Fidesz ejti az AB-döntéséből most kimaradt kérdéseket, és csak erre a háromra koncentrál.

Ennek ellenére szinte biztos, hogy nem kizárólag a fideszes kérdések kerülnek fel majd egy, legkorábban 2008 tavaszára várható referendum szavazólapjaira. Népszavazási kérdések megfogalmazása ugyanis azóta divat lett. Az Országos Választási Bizottságnak csak ezen a héten minimum harminc újabb kezdeményezésről kell döntenie. Ráadásul Gyurcsány Ferenc is népi döntést akar a tisztasági csomag egyes elemeiről. A miniszterelnök politikai főtanácsadója, Keszthelyi András hét kérdést már egy hete benyújtott az OVB-hez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?