Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Türelem zónát terem?

2001.01.16. 15:03
Kapcsolódók (10)
Van törvény, de nincs placc - az Alkotmánybíróság keddi döntése értelmében nem jelölhet ki türelmi zónát a belügyminiszter. Az Ab határozata szerint ugyanis a belügyminiszter zóna-kijelölési joga korlátozhatta volna az önkormányzatok autonómiáját. Azoknak az 50 ezer fő feletti településeknek, ahol ,,igény jelentkezik" a prostitúcióra, ki kellene jelölni türelmi zónát, de eddig ez sehol sem történt meg.
A mogyoródi önkormányzat ötmillió forintot kasszírozott a Forma-1 ideje alatt létrehozott ideiglenes türelmi zónával. Az összeget egy óvoda építésére használták fel, így elmondható, hogy mindenki jól járt. A Schumi-rajongó bajorok elégedetten (és kielégülten) távoztak a mogyoródi Erotik Campingből, az önkormányzat pedig pluszbevételhez jutott.

Más városok azonban nem sietik el a türelmi zóna létesítését. Juharos Róbert (FIDESZ) azt indítványozta, hogy ha az önkormányzatok nem jelölnek ki türelmi zónát, akkor azt tegye meg a belügyminiszter. A parlament el is fogadta a képviselő javaslatát. A köztársasági elnök azonban a jogszabályt megküldte véleményezésre az Alkotmánybíróságnak, amely alkotmányellenesnek minősítette azt.

A döntésben kifejtik, hogy a javasolt szabályozás alkalmas az önkormányzati autonómia korlátozására.

'Nem megoldás a kurvák gettóba zárása'

A türelmi zóna kijelölése nem önkormányzati alapjog, így a feladatot el kellene venni a törvényt elszabotáló önkormányzatoktól - mondta Juharos Róbert az Indexnek. A politikus a fő problémát abban látja, hogy ha egy önkormányzat mulasztásos törvénysértést követ el, akkor annak nincs semmilyen szankciója. Juharos kifejtette, hogy hiába szabotálta el a Demszky-féle városvezetés a fővárosban a zónakijelölést, a jelenlegi helyzet szerint nem tudnak fellépni ellene. Juharos Róbert elmondta, hogy ,,nem hátrál meg a feladattól", és az Ab- döntés áttanulmányozása után új megoldást próbál találni.

A prostitúció kérdését a kurvák gettóba zárásával nem lehet megoldani - nyilatkozta az Indexnek Ikvai-Szabó Imre, a Főpolgármesteri Hivatal főtanácsadója. A szervezett bűnözés elleni törvény módosítása, amellyel megpróbálták megoldani a zónakijelölést, rossz és végrehajthatatlan, ráadásul arról is szól, hogyan lehet megsérteni egy jogszabály örve alatt az önkormányzati jogot - vélekedik a főtanácsadó.

'Nem lesz igazi változás a prostitúcióban'

Szerda délben ül össze a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének vezetősége. Az egykori Síva Egyesület, amely az indiai nagykövetség tiltakozása után változtatta nevét a mostanira, élén hét vezetőségi tag áll. A tagok közül egyébként csupán ketten gyakorló prostituáltak, találhatunk köztük két orvost, jogászt, közgazdászt és egy vállalkozót is. Földi Ágnes, a szervezet létrehozója és vezetőségi tagja, az Index érdeklődésére elárulta, szerda délre hívtak össze egy vezetőségi értekezletet, ahol elemezni kívánják az új helyzetet.

A vezetőnő szerint nincs és nem is lesz igazi változás a prostitúcióban. A szervezett bűnözés elleni törvény megalkotása csupán annyit változtatott az örömlányok ,,munkafeltételein", hogy az addig frekventáltnak számító helyeken kevesebben jelennek meg egyszerre. ,,Nonszensznek tartom még a felvetést is, hogy két-háromezren egyik napról a másikra felhagyjanak addigi foglakozásukkal." Ezek a prostituáltak egyszerűen olyan helyeket kerestek maguknak, ahol kisebb a rendőrségi ellenőrzés, tehát a lebukás veszélye.

A BM immár tehetetlen

Könyves Krisztina a Belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője az Index kérdésére csupán annyit válaszolt, hogy létezik törvényi szabályozás, aminek alapján az önkormányzatoknak kell kijelölni a zónákat. A minisztérium pedig bízik abban, hogy mindenütt betartják a rendeletet, egyebet nem tud tenni.