Mátyás
-6 °C
1 °C

Alkotmányos a zónátlanság

2001.06.20. 16:27
Nem alkotmánysértő, hogy a Fővárosi Közgyűlés a törvényes határidőig, 2000. március 1-jéig nem alkotta meg a türelmi zónák kijelölésének részletes szabályairól szóló önkormányzati rendeletet - tartalmazza az Alkotmánybíróság közleménye. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a prostitúció (szexuális szolgáltatás) a hatályos jogi szabályozás alapján legálisan vállalkozási formában végezhető.
A testület kimondta, hogy az önkormányzati rendelet megalkotásának elmaradása jogszabályi felhatalmazásból származó jogalkotói feladat elmulasztását eredményezte, de ez nem idézte elő a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához való alkotmányban biztosított jog sérelmét.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a prostitúció (szexuális szolgáltatás) a hatályos jogi szabályozás alapján legálisan vállalkozási formában végezhető, e téren tehát a prostitúció, mint foglalkozás - a jogszabályokban meglévő korlátozásokkal - szabadon választható.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a foglalkozás (vállalkozás) részét képező ajánlattételi hely kijelölése és a prostitúció gyakorlása között nincs tartalmi összefüggés, ezért a testület az önkormányzati rendelet megalkotásának elmulasztása miatt az alkotmányellenesség megállapítása iránt benyújtott indítványt elutasította.

A testület nem először foglalkozik a türelmi zónák kérdésével. Korábban a köztársasági elnök kérésére vizsgálta azt a törvénymódosítást, amely alapján a belügyminiszter jelölhetett volna ki területet a prostituáltaknak, ha a területi önkormányzat ezt nem tette volna meg. Az alkotmánybírák szerint azonban ez sértette volna az önkormányzatok autonómiáját.

A fővárosban több terület is szóba jött már, ám általában az érintett kerület ellenállásán elbuktak a zónakijelölési koncepciók.