Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Extrémpark mellé költözhet a pécsi állatkert

2008.09.30. 13:00
800 millióból elköltözhetne a bármelyik pillanatban bezáratható Pécsi Zoo. A másik megoldás az lenne, ha ugyanennyiből az egészet lebetonoznák, írja a Dunántúli Napló.

Bizonytalan a Pécsi Zoo sorsa, derült ki hétfőn a Gazdasági Bizottság és a Városfejlesztési Bizottság együttes ülésén, ahol az állatkert költözését vizsgáló elő-megvalósíthatósági tanulmányt mutatták be, írja a Dunántúli Napló. A Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. által készített tanulmány azt vizsgálja, hogy miként lehetne az állatkertet a tulajdonukban lévő Árpád-tetői Mecsextrém Park mellé telepíteni. A 16 hektáros állami terület a tanulmány szerint alkalmas az állatkert számára. Ez az erdészet szerint a költözés a Mecsextrémnek és az állatkertnek is jó lenne, mert a két intézményt együtt többen keresnék fel. A szakértők úgy számoltak, hogy az új parkot 180-200 ezren néznék meg évente, szemben a jelenlegi 120 ezerrel. Így a létesítmény önellátóvá válna, 70 milliót takarítva meg az önkormányzatnak.

A költözés költsége a kimutatás szerint 1,6 milliárd forint, amelynek felét uniós pályázati forrásokból lehetne fedezni. A másik felét, nyolcszázmillió forintot azonban a városnak kellene biztosítania.

Az állatkertnek azért kell költöznie, mert a létesítmény a tettyei karszt fölé épült, és működésével veszélyezteti a felszín alatti vizeket. A probléma másik megoldása egyébként az állatkert teljes lebetonozása lehet. Ennek költsége a napilap cikke szerint 300 millió forint, amelyhez további 500 milliós fejlesztéseknek kellene társulniuk, hogy a Pécsi Zoo ezzel megfeleljen a jogszabályi követelményeknek.

A költözés mellett szól, hogy az állatkertnek jelenlegi helyén hamarosan szembe kell nézni a helyhiány problémájával, továbbá, hogy az új területen működő intézményhez könnyebb uniós támogatáshoz jutni. A költözéssel a város pénzhez is jutna, a terület eladásával. Igaz, ahhoz, hogy vevőt találjanak, Pécsnek lazítania kellene a Mecseket érintő szigorú építési szabályozáson.

Az önkormányzatnak mindenesetre hamarosan döntenie kell, mert a zöldhatóságok akár már most bezárathatnák az állatkertet.