Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Zsanett-ügy: szakértők vitája a DNS körül

2007.07.06. 16:56
Annak ellenére utasította el az ügyészség Zsanették új DNS-vizsgálatra vonatkozó kérését, hogy cáfolnák a második vizsgálat eredményességének lehetőségét - mondja a lány ügyvédje, aki megpanaszolja az elutasító határozatot.

Új, az ügyészség által felkért szakértői véleménynél szélesebb körű, és mélyrehatóbb DNS-szakértői vizsgálatot kezdeményezett E. Zsanett ügyvédje, Tuza Péter még a múlt héten. Kérését az ügyészség csütörtökön elutasította. Az első vizsgálat eredménye negatív lett, nem találták meg Zsanett DNS-ét az erőszakkal gyanúsított rendőrök ruháján és autójában, és nem találtak DNS-t a rendőröktől Zsanett ruháin sem.

"Hiába mondja az ügyészség, hogy az általunk javasolt módszer jelen esetben nem alkalmazható, a DNS-szakértő állítása ezzel ellentétes" - nyilatkozta az Indexnek Tuza, utalva Egyed Balázs hemogenetikus szakértő véleményére, aki kritizálja a Zsanett-ügyben DNS-t vizsgáló szakértő módszerét.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség arra hivatkozva utasította el az új DNS-vizsgálatra vonatkozó kérést, hogy a kért mitokondriális vizsgálat az egészségügyi minisztérium ajánlása szerint rokoni kapcsolat megállapítására, illetve bomlott kriminalisztikai minták vizsgálatára szolgál, melyre E. Zsanett esetében nem volt szükség.

" A szakértő előadta, hogy az általuk végzett vizsgálatokat a legnagyobb körültekintéssel és szakmai követelményeknek megfelelően végezték el." - olvasható az ügyészségi határozatban.

Egyed Balázs igazságügyi hemogenetikus szerint azonban az, hogy a szakértő arról nyilatkozik, hogy körültekintően járt el, önmagában még semmit sem jelent. Egyed azt állította és állítja ma is, hogy a hajszálak mitokondriális vizsgálata akkor is hozhat eredményt a gyanúsított vagy sértett beazonosítására, ha az előző nukleáris vizsgálat nem vezetett eredményre.

A nyomrögzítés során a rendőrök autójában összeszedtek kb. 30 hajszálat. Ezekből az ügyészség által kirendelt szakértő vizsgálata mindössze négynél hozott értékelhető eredményt. A maradék mintegy 26 hajszál sorvadt gyökerei miatt alkalmatlan volt személyek azonosítására. Az elhalt hajhagymával rendelkező hajszálak kriminalisztikai besorolása pedig pont a bomlott kriminalisztikai minták vizsgálatának körébe tartozik.

"Az ügyészség megpróbálta leegyszerűsíteni a kérdést, és kizárólag a mitokondriális DNS vizsgálat alkalmazhatóságának kérdésével foglalkozott" - mondja Zsanett ügyvédje.

Egyed Balázs igazságügyi szakértő szerint a sértettől és a gyanúsítottaktól lefoglalt ruhákat se megfelelő eljárással vizsgálták. Zsanett ruháján a gyanúsítottaktól, a gyanúsítottak ruháján a lánytól származó biológiai nyomokat kellett keresni - mivel a gyanúsítottak férfiak - Y kromoszóma specifikus vizsgálat is indokolt lett volna.

A vizsgálat újbóli elvégzése objektív, és minden kétséget kizáró bizonyítékot jelenthetne arra, hogy Zsanett a rendőrautóban ült-e, vagy sem.

Tuza szerint a gyanúsítottak védői nem véletlenül sürgetik a nyomozás befejezését, hiszen ha az megszüntető határozattal zárulna, akkor a lefoglalt ruhákat kiadnák, a hajszálakat pedig megsemmisítenék, ezáltal lehetetlenné válna azok újbóli vizsgálata.

"Ez az ügy az egész társadalmat kimozdította egyensúlyából, ezért az ügyészség elutasító határozata egyben üzenet a társadalom felé, és minden állampolgár maga dönti el, hogyan értelmezi ezt az üzenetet" - mondta Tuza.

Morvai Attila a Budapesti Nyomozó Ügyészség szóvivője szerint a hemogenetikusi vélemények közti különbségek egy módszertani, vagy tudományos vitának foghatók fel, amiből az ügyészség egyelőre kimarad. A benyújtani szándékozott panasz elbírálásakor dől el, összevetik-e a két álláspontot.

"Lászik András, az általunk felkért szakértő azt mondja, hogy a másik módszer sem hozna jobb eredményt"- nyilatkozta Morvai.

A szóvivő arra a kérdésünkre, hogy tudott -e róla, hogy az elhalt hajhagymával rendelkező hajszál pont a bomlott kriminalisztikai minták kategóriájába sorolható, melyről eddig azt állították, hogy szükségtelen E. Zsanett nyomozásának előbbre vitelében, azt a választ kaptuk, hogy az ügyészség azért vont be szakértőt, hogy ne nekik kelljen orvosszakmai kérdésben állást foglalni.  • Vennék
  • Hírek