Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Zsarolási ügybe keveredett egy fővárosi képviselő

2008.10.31. 16:11
Zsarolás gyanúja miatt eljárás folyik ismeretlen tettes ellen egy újbudai ingatlanügyben, amelyben érintett egy fővárosi képviselő is. Megfenyegetett üzletemberek szerint a képviselő azt mondta nekik, hogy megbízói fehérkesztyűs urak, akik nem szeretnék bemocskolni a fehér kesztyűjüket, ezért az ügyet rábízták.

Mint azt az Index az érintett üzletemberektől megtudta, idén márciusban egy újbudai ingatlanprojektjük ügyében megkereste őket egy ügyvéd és egy másik ember, akiről csak később derült ki, hogy képviselő és más, szakmai érdekvédő szervezetekben is magas tisztséget visel. Az üzletembereket a Parlament Caféba invitálták beszélgetésre.

A találkozóra mindkét oldalról hárman-hárman mentek el. A beszélgetésen a fővárosi képviselő kijelentette, hogy megbízói fehérkesztyűs urak, akik nem szeretnék bemocskolni a fehér kesztyűjüket, ezért rábízták az ügyet. Hozzátette, hogy 400 millió forintot tud felajánlani, ha a projekt szerződéseit megsemmisítik vagy a projektcéget eladják, ellenkező esetben baleset vagy nagyon nagy baj fogja érni őket, le fogja őket csukatni a rendőrséggel. Ezek után a megfenyegetett üzletemberek egyike feljelentést tett a rendőrségen, ahol a beszélgetésről hárman egybehangzó tanúvallomást tettek.

Az Index úgy tudja, hogy a szóban forgó 62 ezer négyzetméteres ingatlan az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. (Infopark Zrt.) területén van, a Lágymányosi híd déli oldalán. Az ingatlanra 2008 februárban a Noveco Bt. 87 évre földhasználati és beépítési jogot szerzett, ezért cserébe pedig épít 2010-re egy 3000 négyzetméteres irodaházat az Informatikai Zrt.-nek, annak átadásáért pedig évi 50 millió forintot fizet.

Az érintett üzletemberek szerint az ügyben érdekes jelzés volt számukra, hogy az Infopark Zrt.-t nyáron egyedüli érvényes pályázóként megvásárolta a K-Immo Kft., ami tudomásuk szerint az egyik legnagyobb hazai ingatlanbefektetőhöz tartozik. A tulajdonos azonban nem tud kezdeni semmit az ingatlannal addig, amíg a Noveco földhasználati joga él.

Az ingatlan azért is lehet fontos a közeljövőben, mert Infopark-területre költözhet hamarosan az Európai Unió kutatás-fejlesztési (k+f) központja. Az intézményt hosszú harc után idén nyáron happolta el Magyarország Lengyelország elől. A k+f központ költségvetése 2013-ig 300 millió euró (nagyjából 77 milliárd forint) lesz. A központ várhatóan 2009-ben kezdi meg a működését.

Az ügyben zsarolás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozó V. kerületi rendőrkapitányságon az Indexnek azt mondták a folyamatban levő ügyről nem adnak felvilágosítást.

Az Index megkereste a szóban forgó képviselőt, hogy mi az álláspontja a gyanúsítással szemben, ő pedig úgy nyilatkozott, hogy nem vett részt semmilyen olyan megbeszélésen, ami ezzel az üggyel kapcsolatos.