Gusztáv
-4 °C
1 °C

Politikusokra hivatkozott egy zsaroló

2005.03.29. 08:38
Befolyással való üzérkedés gyanújával őrizetbe vette a rendőrség A. Gergelyt, aki egy civilszervezet vezetőjének azt ígérte, elintézi egy politikai államtitkárnál, hogy nyerjenek a szervezet pályázatai és az ellenőrök pedig elkerüljék a szervezetet. A rendőrség szerint valótlanul hivatkozott a gyanúsított pártokra, illetve politikusokra, A. mindesnetre az MSZP színeiben tevékenykedett 2002-ben, írja a Magyar Nemzet és a Népszabadság.

Kertész János, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója arról tájékoztatta az újságírókat: a pécsi ügyészség a helyi társadalmi szervezetek és alapítványok működésének ellenőrzésekor felfigyelt arra, hogy a Volt Állami Gondozottak Egyesülete, a VÁG nem az általa vállalt célokra fordította a pályázatok révén megszerzett mintegy tízmillió forintot, számolt be a baranyai rendőrségi vezetők hétvégi tájékoztatójáról a Népszabadság,

Saját célra fordított támogatások

A lap tudósítása szerint az ügyészség megállapította, hogy a VÁG egymással rokonságban álló vezetői élelmiszerre, ruhára, mosószerre - többnyire saját céljaikra - költötték az egyesületnek juttatott pénzt. A szervezetet az állami gondozásból kikerült baranyai fiatalok két évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy segítsék - részben roma - sorstársaik továbbtanulását, álláskeresését és lakáshoz juttatását.

Az egyesület 25 éves pécsi elnöke, a korábban több bűncselekmény miatt már jogerősen elmarasztalt V. István az ügyészségi meghallgatáson elismerte, hogy az elnyert pénzeket nem a kitűzött célra, hanem saját megélhetésükre fordították. A VÁG elnöke azt is megemlítette, hogy a kapott pénzek egy részét a pályázatíróknak fizették ki, s utóbbiak a siker érdekében megkentek egy államtitkárt is.

V. közölte a rendőrökkel, hogy nagypénteken találkozik A. Gergellyel, az egyik pályázatíróval, akinek 1,2 millió forintot kell átadnia. A. Gergely azt állította neki, hogy ebből a pénzből félmilliót továbbad egy államtitkárnak. A. arra hivatkozva kérte a pénzt, hogy az ifjúsági tárca politikusa megígérte, félmillióért cserébe az egyesületet nem ellenőrzik, s a VÁG nyerni fog a következő pályázatokon is.

Tetten érés az Oktogonnál

A vallomást követően V. találkozót beszélt meg a pályázatíróval, aki a budapesti Oktogonnál vette át a pénzt, ekkor a rendőrség őrizetbe vette és eljárást indított ellene befolyással való üzérkedés, illetve csalás gyanújával. A bíróság időközben előzetes letartóztatásba helyezte a férfit. A rendőrség közlése szerint A. Gergely vallomásában azt mondta, hogy a kért pénzt saját céljaira szerette volna fordítani és fiktív volt a politikusokra való hivatkozása.

Befolyással üzérkedés bűncselekményével gyanúsítják a 25 éves B. Árpádot is, aki a VÁG Egyesület pályázatait írta. A Pécsi Tudományegyetemen oktató B. Árpád azért lett gyanúsított, mert összejátszott A. Gergellyel. A rendőrség B. Árpád letartóztatását nem kezdeményezte, mivel a férfi feltáró vallomást tett.

Hét egyesületet vizsgálnak át

A VÁG vezetőit - várhatóan - csalással, sikkasztással és vesztegetéssel gyanúsítja majd a rendőrség, tudta meg a Népszabadság Kertész Jánostól. A bűnügyi igazgató hozzátette, hogy vizsgálják azokat a baranyai szervezeteket, amelyek kapcsolatban álltak a VÁG Egyesülettel, illetve A. Gergelylyel és B. Árpáddal. Ennek alapján hét egyesület pályázati anyagait, működéséről szóló jegyzőkönyveit és számláit kell a nyomozóknak átlapozniuk.

A Népszabadság más forrásból megtudta, a politikusokkal ápolt kapcsolataival gyakorta dicsekvő A. Gergely jelenleg egy pártnak sem tagja. Az is tény viszont, hogy a férfi 2002-ben erősen kötődött a szocialisták pécsi szervezetéhez. Akkor az önkormányzati választáson jelöltként el is indult az egyik körzetben, de veszített. Később a szocialisták irányította megyei közgyűlés hivatalánál dolgozott, de mivel nem volt meg a megfelelő végzettsége, szerződést bontottak vele. Ezután A. Gergely a fővárosba költözött, s megszűnt a kapcsolata a szocialistákkal. Viszont továbbra is rájuk hivatkozva intézte ügyeit.

Szili sikerének részese volt a gyanúsított

A Magyar Nemzet szerint az MSZP Baranya megyei honlapján A. Gergelyről többek között azt írják: "A 7. számú választókerület szocialista önkormányzati képviselő jelöltje aktívan részt vett az idei (2002) országgyűlési választási kampányban, így részese volt Szili Katalin, Kékes Ferenc és Toller László választási sikerének."

A Magyar Szocialista Párt egykori pécsi kampányembere az egyik gyanúsítottja annak az ügynek, amelyben három ember ellen indult eljárás pályázati pénzek elsikkasztása, valamint csalás és befolyással üzérkedés miatt - erősített meg a keddi lapinformációkat az MSZP városi elnöke az MTI-nek. A pénteken Budapesten őrizetbe vett A. Gergely részt vett a párt 2002-es pécsi kampányának szervezésében, a választáson országgyűlési képviselőjelöltként indult Baranya 7-es számú választókörzetében, 2004 nyaráig pedig Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökének politikai tanácsadójaként dolgozott - mondta Juhász István. Az MSZP városi elnöke hangsúlyozta: "A. Gergelynek a párttal azóta nincs politikai kapcsolata, a szervezetben semmiféle tisztséget nem visel".