István, Vajk
17 °C
34 °C

A parlament is pénzelte Zuschlag szervezeteit

2007.10.25. 07:29
A parlament társadalmi szervezetek támogatására létrehozott bizottsága még az Orbán-kormány idején 3,4 millió forinttal támogatta a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezeteket, írja a Népszabadság csütörtöki számában. A lap felidézi, a testületnek maga Zuschlag is tagja volt a döntéseket pedig csak a liberális Béki Gabriella ellenezte. Közben kiderült, a Zuschlag-nyomozást nem zárják le november 17-éig.

Összesen 3,4 millió forintos támogatást kapott a parlament társadalmi szervezetek bizottságától hat olyan szervezet, amely most érintett a Zuschlag-ügyben, írta a csütörtöki Népszabadság. Mint ismert Zuschlag Jánost és társait azzal gyanúsítják, hogy fiktív számlák segítségével számoltak el mintegy hatvanmillió forintos állami támogatással,

A Népszabadság most felidézte, hogy a társadalmi szervezetek működési költségeik támogatására pályázhattak a parlament azóta megszüntetett bizottságához, évente 350 milliós keretet oszthattak el a képviselők, a testületnek tagja volt Zucschlag János is. A grémiumhoz évente 3 ezer pályázat érkezett, minden második szervezet nyert átlagosan egy vagy kétszázezer forintot.

A képviselőknek és szakértőiknek két hét alatt kellett háromezer pályázatot elbírálniuk öt albizottságban, melyek többségének Zuschlag János is tagja volt. A Fidesz részéről Halász Jánossal, a bizottság alelnökével, illetve Weszelovszky Zoltánnal párban állították össze a támogatandók listáját, amihez aztán - Béki Gabriella szabad demokrata politikus állítása szerint - "foggal-körömmel ragaszkodtak" (a listán szerepelt az Atlasz Egyesület 470 ezer, a Biztos Pont Egyesület 540 ezer, az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány 470 ezer, a Holnap a Városért Alapítvány 660 ezer, a Hoppá Egyesület 660 ezer, a XXI. Századi Kulturális Egyesület 630 ezer forinttal).

A kiutalt támogatásokkal az akkori szabályok szerint szükségtelen volt elszámolni, a pénz elköltésével kapcsolatos beszámolót sem volt kötelező küldeni, a beérkezett ilyen beszámolók Béki Gabriella szerint ma is egy pincében porosodnak, azokat senki még csak meg sem nézte.

Várhatóan nem tudja befejezni a Zuschlag-ügy nyomozását a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség az előzetesen kitűzött határidőig, november 17-ig, mert a bizonyítási eljárás elhúzódik - közölte az MTI-vel Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes csütörtökön. "Jelen pillanatban a bizonyítás előre haladtával úgy tűnik, hogy még további olyan bizonyítási cselekmények indokoltak, amelyek miatt nem tartjuk valószínűnek a nyomozás befejezését november 17-ig" - mondta a távirati iroda kérdésre Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes.

A nyomozás határidejének meghosszabbítását, mivel már két éve tart a nyomozás, a Legfőbb Ügyészségre kell előterjeszteni. Az előterjesztésnek a kitűzött határidő előtt 10 nappal, tehát november 7-ig meg kell érkezni a Legfőbb Ügyészségre. Az MTI kérdésére Szabó Ferenc elmondta, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János eddig nem tett vallomást.