Ödön
1 °C
11 °C

A parlament is pénzelte Zuschlag szervezeteit

2007.10.25. 07:29
A parlament társadalmi szervezetek támogatására létrehozott bizottsága még az Orbán-kormány idején 3,4 millió forinttal támogatta a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezeteket, írja a Népszabadság csütörtöki számában. A lap felidézi, a testületnek maga Zuschlag is tagja volt a döntéseket pedig csak a liberális Béki Gabriella ellenezte. Közben kiderült, a Zuschlag-nyomozást nem zárják le november 17-éig.

Összesen 3,4 millió forintos támogatást kapott a parlament társadalmi szervezetek bizottságától hat olyan szervezet, amely most érintett a Zuschlag-ügyben, írta a csütörtöki Népszabadság. Mint ismert Zuschlag Jánost és társait azzal gyanúsítják, hogy fiktív számlák segítségével számoltak el mintegy hatvanmillió forintos állami támogatással,

A Népszabadság most felidézte, hogy a társadalmi szervezetek működési költségeik támogatására pályázhattak a parlament azóta megszüntetett bizottságához, évente 350 milliós keretet oszthattak el a képviselők, a testületnek tagja volt Zucschlag János is. A grémiumhoz évente 3 ezer pályázat érkezett, minden második szervezet nyert átlagosan egy vagy kétszázezer forintot.

A képviselőknek és szakértőiknek két hét alatt kellett háromezer pályázatot elbírálniuk öt albizottságban, melyek többségének Zuschlag János is tagja volt. A Fidesz részéről Halász Jánossal, a bizottság alelnökével, illetve Weszelovszky Zoltánnal párban állították össze a támogatandók listáját, amihez aztán - Béki Gabriella szabad demokrata politikus állítása szerint - "foggal-körömmel ragaszkodtak" (a listán szerepelt az Atlasz Egyesület 470 ezer, a Biztos Pont Egyesület 540 ezer, az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány 470 ezer, a Holnap a Városért Alapítvány 660 ezer, a Hoppá Egyesület 660 ezer, a XXI. Századi Kulturális Egyesület 630 ezer forinttal).

A kiutalt támogatásokkal az akkori szabályok szerint szükségtelen volt elszámolni, a pénz elköltésével kapcsolatos beszámolót sem volt kötelező küldeni, a beérkezett ilyen beszámolók Béki Gabriella szerint ma is egy pincében porosodnak, azokat senki még csak meg sem nézte.

Várhatóan nem tudja befejezni a Zuschlag-ügy nyomozását a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség az előzetesen kitűzött határidőig, november 17-ig, mert a bizonyítási eljárás elhúzódik - közölte az MTI-vel Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes csütörtökön. "Jelen pillanatban a bizonyítás előre haladtával úgy tűnik, hogy még további olyan bizonyítási cselekmények indokoltak, amelyek miatt nem tartjuk valószínűnek a nyomozás befejezését november 17-ig" - mondta a távirati iroda kérdésre Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes.

A nyomozás határidejének meghosszabbítását, mivel már két éve tart a nyomozás, a Legfőbb Ügyészségre kell előterjeszteni. Az előterjesztésnek a kitűzött határidő előtt 10 nappal, tehát november 7-ig meg kell érkezni a Legfőbb Ügyészségre. Az MTI kérdésére Szabó Ferenc elmondta, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János eddig nem tett vallomást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?