16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Zuschlag Gyurcsány Ferencet és Szijjártó Pétert is bele akarta keverni az ügybe

2008.10.20. 11:47
További súlyos állításokat fogalmazott meg a Zuschlag-per másodrendű vádlottja. A múlt héten Arató Gergelyt, Szilvásy Györgyöt mártotta be, most Zuschlagra tett újabb terhelő vallomást.

Lados István, a Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja a hétfői tárgyaláson azt állította: Zuschlag János a nyomozati szakban, különböző módszerekkel megpróbálta elérni, hogy a pályázatok készítése idején még a Gyermek Ifjúsági és Sportminisztériumot vezető Gyurcsány Ferencet és Szijjártó Pétert, a Fidesz politikusát is keverjék bele az ügybe.

Lados István vallomása szerint Zuschlag János arra utasította Ocsovai Tamást, aki korábban az ifjúsági és sportminisztériumban helyettes államtitkár volt, hogy vallomásából az derüljön ki: az ügy az nem Zuschlag-ügy, hanem "a politikai rendszer működésére jellemző dolog".

Lados szerint Zuschlag azt szerette volna elérni, hogy a fiktív szervezetek pályázatán megszerzett pénzszerzésről az derüljön ki, "a politikai palettán ez nem egy szokatlan jelenség, ez egy bevett módszer". Zuschlag azt is el szerette volna elérni, hogy Szijjártó Pétert, a Fidesz politikusát is belekeverjék az ügybe, vallotta Lados István.

Lados a múlt héten Arató Gergelyre, az oktatási minisztérium politikai államtitkárára vallott. Azt mondta, Arató Gergely is tudott arról, hogy nem működő és fiktív társadalmi szervezetek nevében nyújtottak be pályázatokat Zuschlag János irányításával.

Szintén a múlt héten beszélt arról, hogy a Táncsics Alapítványtól nyert pályázati pénzekből juttatták pluszforráshoz az MSZP alapszervezeteit a 2006-os választási kampányban. Állítása szerint a választások előtt az MSZP pártalapítványának akkori kuratóriumi elnöke, Baja Ferenc másodmagával tartott tájékoztatót csaknem kétszáz pártaktivistának arról, hogyan kell a civil szervezeteknek pályázniuk az alapítványhoz. Lados István azt állította, a pályázatok célja az volt, hogy civil szervezeteken keresztül pluszforráshoz juttassák az MSZP szervezeteket a választási kampányban.

Lados István vallomásában azt is kiemelte: Zuschlag János arról biztosította őt, segítséget kap ahhoz, hogy az számukra kedvezően záruljon. Arra a kérdésre, kire utalt Zuschlag János, Lados István Szilvásy Györgyöt (akkor a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert) nevezte meg. Lados István elmondta azt is, Zuschlag állítása szerint Szilvásy György arról is tájékoztatta a szocialista politikust, hogy lehallgatják.

Szilvásy és Arató is tagadta és visszautasította a múlt héten Lados állításait.

A Zuschlag-per

Zuschlag János volt MSZP-s képviselőt, a Fiatal Baloldal volt alelnökét különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják, mint felbujtót, további hét vádlott ellen jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás a vád. Zuschlag büntetése legalább öt, de akár húsz év is lehet.

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője és kiskunhalasi képviselő volt. A nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával. Az ügy 2007 nyarára országos méretűre nőtte ki magát, miután kiderült, hogy a Zuschlaghoz kapcsolódó alapítványok és egyesületek, az állami pályázatokon elnyert pénzek felhasználásával nem tudtak elszámolni. Zuschlag Jánost 2007 szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe, miután különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.  • Hírek
  • Hírek