Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Milliókkal kárpótolt képviselők és a laborszakma lázadása

2006.02.06. 08:20
Egymilliárd forintból kell kigazdálkodni a választásokat elbukó parlamenti képviselők végkielégítését, írja a Magyar Hírlap. A Népszava a február 12-én aBudapest náci védői helyett mégis inkább a polgári áldozatokra emlékező KDNP-ről ír.

A választásokon elbukó képviselők végkielégítése a legnagyobb költsége a választásoknak az Országgyűlés Hivatala (OH) számára, írja a Magyar hírlap. Idén 1 022 000 000 forintot különítettek el a választással együtt járó váltás lebonyolítására. Az OH az eddigi választások tapasztalatai alapján kétszáz mandátumváltással számolt. Az 1994-es választás után 249, 1998-ban 210, 2002-ben viszont már csupán 135 addigi képviselő volt kénytelen távozni posztjáról, és vált jogosulttá a hathavi fizetését kitevő végkielégítés felvételére. A 2002-es választások után a képviselők átlagosan 1,65 millió forint végkielégítést kaptak. Az egymilliárdos költségvetésből kell fezetni a pártok lelakott frakcióirodáinak a felújítását is.
A Magyar Hírlap cikke

Már nem Budapest 61 évvel ezelőtti "elestére", csupán a budapesti ostrom polgári áldozataira emlékezne ökumenikus istentisztelettel a KDNP a XII. kerületben felállított Turul-szobornál, írja a Népszava. Lukács Tamás, a Fidesszel szövetséges párt szóvivője szerint félreérté történt, "jó szándékú dolgot bután fogalmaztak meg". A párt honlapján a múlt héten volt látható a meghívó a "Budapest 61 évvel ezelőtti elestére" megemlékező rendezvényre. Emiatt az SZDSZ ügyvivője, Horn Gábor és Ungár Klára is levélben kért tájékoztatást a Fidesztől, tudakolván, hogy vajon Orbán Viktor is együtt emlékezne Budapest náci védőire szövetségesével. A Fidesz szóvivője, Révész Máriusz nem kívánt reagálni Ungár Klára "butaságaira".
A Népszava cikke

A Népszabadság értesülései szerint felháborodást váltott ki a laboráns-szakma körében a kormány pénzelosztási javaslata. A költségvetés értelmében a négy orvostudományi egyetem és az eddig molekuláris laborvizsgálatokat végző intézmények húsz százalékkal kevesebb vizsgálatra kapnának lehetőséget február elsejétől, miközben egy magánszolgáltató egyedül akkora támogatást, 400 000 000 forintot kap, mint négy legnagyobb vetélytársa együttesen. A kedvezményezett Genoid Kft. ezt megelőzően nem kapott támogatást. A laborszakma panaszai szerint ráadásul a Genoid Kft. annak a H-Med nevű laborcégnek az utódja, ami pazarló gazdálkodása miatt öt éve be kellett vezetni a szigorú keretgazdálkodást a laborvizsgálatoknál.
A Népszabadság cikke