Alfréd
-3 °C
3 °C

Hétköznapi választások, új alkotmány

2005.12.06. 07:18
Az alkotmány nem írja elő, hogy hétvégén legyen a parlamenti választás, és a pártok sem tiltakoznának a hétköznapi szavazás ellen. Elkészült az új alkotmány és a pártfinanszírozási törvény is. Lapszemle.

Választás munkanapon

Akár hétköznap is lehetnek a parlamenti választások 2006-ban, írja a Magyar Hírlap. A hétvégi dátumvita során merült fel, hogy akár péntekre vagy szombatra is eshetnek a választások, írja a lap. Eddig valamennyi parlamenti választást vasárnap tartották, de szombati szavazásra egy 1990-es népszavazás és az európai parlamenti választás esetén már volt példa. A vasárnapi időpont egyébként nem törvényi előírás, az alkotmány alapján akár hétköznap is lehet szavazni. A Hírlap által megkérdezett párttisztviselők nem tiltakoztak az ötlet ellen, egybehangzó érveik szerint egy olyan napon, amikor az embereknek amúgy is ki kell mozdulniuk otthonaikból, akár nagyobb is lehet a részvétel.
A Magyar Hírlap cikke>>
Orbán vagy találgat, vagy tudja>>
Az Index számításai szerint május 7>>

Magyar-nacionalista koalíció

Ugyancsak a Magyar Hírlap számol be a vajdasági Óbecsén született különös koalícióról. Az egyik kisebb vajdasági magyar párt, a Páll Sándor vezette Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a szélsőséges nacionalista Szerb Radikális Párttal közösen irányítja a várost. A legnagyobb magyar párt, a Kasza József Vajdasági Magyarok Pártja elutasítja az együttműködést a kisebbségekkel szemben nem toleráns párttal. Páll szerint azonban fel kell készülni rá, hogy Koszovó leválása után a most is legerősebb pártnak számító radikálisok kerülnek hatalomra Belgrádban.
A Magyar Hírlap cikke>>

Pára miatt szakadt az álmennyezet

A Népszabadság értesülései szerint az álmennyezett fatartójának elkorhadása miatt szakadt le a pécsi fedett uszoda mennyezetének egy több mázsás darabja november 27-én. Az uszoda csak a mennyezet ideiglenes megerősítése után nyithat ki újra.
A Népszabadság címlapja

Új alkotmány és pártfinanszírozási törvény

A Népszava Petrétei József igazságügyi miniszterrel készített interjújából kiderül, hogy a minisztériumban elkészült az új alkotmány normaszövege. A megújult alaptörvény megszüntetné a kétharmados törvényeket és jelentősen kibővülne az alapjogok jegyzéke. A minisztérium kidolgozta a pártfinanszírozási törvény normaszövegével is, erről azonban még folyik a politikai egyeztetés. Petrétei azonban nem lát esélyt rá, hogy a kétharmados többséggel elfogadandó törvényt még ebben a ciklusban megszavazzák.
A Népszava címlapja