Krisztina
18 °C
24 °C

Inkább a szószéket választották a politizáló lelkészek

2003.10.03. 08:41
A református egyházban szolgáló 1538 lelkipásztor közül senki nem tagja már egyik pártnak sem - tájékoztatta a Népszabadságot a lelkészektől beérkezett nyilatkozatokra hivatkozva Csoma Áron zsinati szóvivő. A református zsinat összeférhetetlenségi nyilatkozata után azok, akik egyházi szolgálatot teljesítenek, és valamelyik pártnak is tagjai, inkább a párttagságuktól váltak meg.
A református zsinat 2001 végén a lelkészi szolgálatot összeférhetetlennek nyilvánította a parlamenti képviselőséggel és a párttagsággal. A zsinat úgy döntött, hogy az összes lelkésznek nyilatkoznia kell arról, tagja-e valamelyik pártnak, és ha igen, szünetelteti-e egyházi szolgálatát.

Bár az egyházi határozatokban ez szövegszerűen nem szerepelt, elsősorban az indokolta az intézkedéseket, hogy némelyik lelkész politikai fellépése miatt a közvélemény szoros kapcsolatba hozta a reformátusokat és a MIÉP-et - mutat rá a Népszabadság pénteki cikkében. A legnagyobb feltűnést ifjabb Hegedűs Lóránt, a MIÉP akkori alelnöke és parlamenti képviselője keltette. Szélsőségesnek nyilvánított nézeteitől a zsinat is elhatárolódott.

Csak ketten döntöttek a politika mellett

A református lelkészek az idén nyáron kapták meg az esperesi hivataloktól azt a formanyomtatványt tartalmazó levelet. A visszaérkezett válaszok feldolgozása a napokban ért véget. A szóvivő a napilapnak elmondta: ketten - Szászfalvi László MDF-es, valamint Hörcsik Richárd fideszes képviselő - jelezték: "már régebb óta szüneteltetik lelkészi szolgálatukat, mivel párttagsággal járó feladatokat látnak el".

Azok, akik egyházi szolgálatot teljesítenek, és valamelyik pártnak is tagjai, inkább a párttagságuktól váltak meg. A szóvivő nem vállalkozott annak megbecslésére, hogy hányan voltak ilyenek, de hangsúlyozta: a jobboldali pártokon kívül az MSZP és az SZDSZ tagjai között is akadtak református lelkészek.

Csoma Áron egyébként úgy tudja: ifjabb Hegedűs Lóránt dokumentumokkal is igazolta, hogy kilépett a MIÉP-ből.