Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Senki sem gyűlöl úgy, mint a magyarok

2004.02.05. 13:58
Az engesztelhetetlenség erény, a kompromisszum csőd, a közeledés pedig árulás - a Neue Zürcher Zeitung a K&H Equities brókerbotrányát elemző cikke szerint ilyen a magyar belpolitikai mentalitás. A svájci lap szerint Kelet-Európában sehol másutt nem támadják egymást olyan elkeseredett gyűlölettel a társadalom különböző csoportjai, mint Magyarországon.
A brókerbotrány - a magyar ziláltság szimbóluma címmel jelentetett meg csütörtökön közel egyoldalas írást a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap.

A cikk szerzője többek között megállapította, hogy egyetlen más kelet-közép-európai országban sem hadakoznak egymással olyan elszántan a legfontosabb politikai és társadalmi csoportok, mint Magyarországon. A gyűlölködő diskurzus folytán minden probléma azonnal a politika területére csap át, még ott is, ahol a független szakértelem lenne megkövetelhető. Ez pedig akadályozza a polgári társadalom kialakítását - állapította meg a budapesti keltezésű cikk.

Egyre zavarosabb brókerügy

A mértékadó svájci napilap részletesen ismertette a K&H Equities brókerbotrányát, bemutatta szereplőit. A lap szerint időnként az a benyomás alakul ki, hogy minél többet írnak az ügyről, annál elmosódottabbak lesznek kontúrjai. Minden válasz tíz újabb kérdést szül, minden politikusi állásfoglalásra az ellenoldal tíz gúnyos cáfolata jut - állapította meg a szerző, aki szerint Kulcsár Attila őrizetbe vétele óta folyamatos állóháborút vívnak a nyomozó szervek. A kormány azzal vádolja a Szász Károly vezette PSZÁF-ot, hogy elaludta a brókerbotrányt, és általában is lassan dolgozik.

A Neue Zürcher Zeitung beszámolt Medgyessy Péter kormányfőnek arról a döntéséről, hogy a felügyelet egyszemélyi irányítása helyett ötfős tanácsot állítson a szervezet élére. A Fidesz viszont - amelyhez Szász közelebb áll, mint a szocialistákhoz - a felügyelet vezetője elleni bosszúnak ítélte az átszervezést. Mádl Ferenc elnök - aki a Fidesz-szel szimpatizál, ugyanakkor független, és alá is írja a szocialista törvényeket, ha az a számára lehetségesnek tűnik - az alkotmánybírósággal vizsgáltatja felül a döntést.

Kínaiul hangzik

A lap szerint nem maradt észrevétlen, hogy a brókerbotrányban érintett két szír állampolgárnak számlája volt az Inter-Európa bankban, amelynek Medgyessy Péter volt az elnöke 1998-tól 2001-ig. Hogyan tud valaki egy országot vezetni - hangzik a kérdés -, akinek a bankjában ilyesmi történik? A Neue Zürcher Zeitung szerint gyorsan körbejárt a sajtóban annak gyanúja, hogy az Inter-Európa banknál pénzmosás történt. Az ilyesfajta vádaskodásokhoz megfelelő visszhang társul a lakosság körében: Medgyessy, egy volt kommunista és titkosszolgálati munkatárs, ma a leggazdagabb magyarok közé tartozik, és nem mindenki van meggyőződve arról, hogy millióit tisztességesen szerezte. A cikkíró szerint Magyarországon kínaiul hangzik a független média fogalma. Minden fontosabb lap vagy a szocialisták (így a Népszava és a Népszabadság), vagy a Fidesz (Magyar Nemzet) mögött áll, s ugyanez áll az elektronikus médiára is.

A megbékélés jelenleg ugyanúgy elképzelhetetlen, mint a szakmai alapon álló vitához való visszatérés. Az állandó összecsapások az ilyen helyzetekben gyakori harci mentalitást eredményeztek: az engesztelhetetlenség erény, a kompromisszum csőd, a közeledés pedig árulás - állapította a meg a svájci lap.