Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Zuschlag János perel

2005.10.31. 11:27
Zuschlag János, a holokauszt áldozatain viccelődő volt szocialista képviselő feljelenti a Magyar Nemzetet és HVG-t, mert a lapok azt írták, valójában ő áll az együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány mögött, amely ellen most a rendőrség vizsgálódik. Az alapítvány létrejöttekor három hónapig kuratóriumi elnök volt Zuschlag, de azt állítja, ma semmi köze az alapítványhoz.

Zuschlag János, az MSZP volt országgyűlési képviselője feljelentést tesz a HVG és a Magyar Nemzet ellen, mert azok szerinte alaptalan állításokat fogalmaztak meg vele kapcsolatban.

A HVG című hetilap legutóbbi számában írt arról, hogy a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanúja miatta a rendőrség nyomozást indított több olyan kiskunhalasi alapítvány ellen, amelyben korábban feltűnt Zuschalg János neve is. A HVG nyomán az ügyről a Magyar Nemzet című napilap is hírt adott megemlítve, a civilek nem az előírásoknak megfelelően használták fel a 1-2 milliótól 10 millió forintig terjedő állami és pályázati pénzeiket.

A rendőrség a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy a kiskunhalasi ügyészség kezdeményezésére számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanúja miatt egy alapítvány gazdálkodását igazságügyi könyvszakértő bevonásával vizsgálják.

Fiktív tevékenységet végeztek

A napilap cikke szerint az egyik érintett szervezett az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány, amelynek 2000-es létrehozásánál Zuschlag János is bábáskodott, valamint az első három hónapban ő volt a kuratóriumi elnök is. A Magyar Nemzet szocialista forrásaira hivatkozva megjegyzi, az a furcsa, hogy ez idáig rejtve maradtak ezek az ügyletek a hatóságok előtt.

A lap informátorai szerint az utóbbi három évben tízmilliós nagyságrendű összegeket vettek ki kiskunhalasai szervezetek az azóta megszűnt ifjúsági tárcától, illetve a regionális ifjúsági tanácsoktól. A lap szerint a Köztársaság téren "állítólag nyílt titok, hogy több alapítvány olyan rendezvényekkel pályázott támogatásért, amelyeket nem valósítottak meg, de fiktív számlákkal mégis elszámolták azokat".

Zuschlag János az MTI-nek tagadta a lapok állításait. Sérelmezte, hogy az újságírók a véleménye megkérdezése nélkül említették meg a nevét a rendőrségi eljárás kapcsán. A politikus közölte, hogy a médiumok kiadói és a cikkért felelős újságírók ellen feljelentést tesz.