Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még nem zúzzák a szavazólapokat

2002.07.08. 16:45
Nem kezdik meg a szavazólapok megsemmisítését a BM rendelete által megszabott július 20-i időpont előtt Pesterzsébeten. Hódmezővásárhelyen nem is terveztek hasonló lépést, a jegyző csak elviekben vetette fel a lapok elégetésének hétfői kezdetét a Magyar Hírlap újságírójának.
"A kialakult vitára való tekintettel, elfogadva a Belügyminisztérium állásfoglalását elhalasztottuk a szavazólapok megsemmisítését" - nyilatkozta az Indexnek Kiss Irén, a XX. kerületi önkormányzat jegyzője. A Magyar Hírlap értesülései szerint Pesterzsébet önkormányzata lehet az első, ahol elkezdik a szavazólapok megsemmisítését. Hétfőn Hódmezővásárhelyen is elkezdik a szavazólapok elégetését - írta a Magyar Hírlap hétfői száma. A XX. kerület mindkét választókörzetében már a választások első fordulója érvényes és eredményes volt, Pál Tibort, a szocialisták jelöltjét 73,3 százalékos részvétel mellett a szavazatok 52,94 százalékával választották képviselővé. A másik pesterzsébeti választókerületben Hiller István szocialista jelölt a szavazatok 52,24 százalékával nyert, 75,1 százalékos részvétel mellett.

Mikor jár le a 90 nap?

Kiss Irén érdeklődésünkre elmondta, hogy a megsemmisítés kezdetét a törvény szövegét értelmezve jelölték ki, de elfogadják Tóth Zoltán, a belügyminisztérium közigazgatási államtitkárának állásfoglalását. Felmerült ugyanis, hogy a szavazólapokat a választást követő 90 napig kell megőrizni - ez az időpont azokban a választókerületekben, ahol már a választás első fordulója érvényes és eredményes volt, július 8-án lejárt.

Meghatározott időkeret
A 48/2001 BM rendelet a szavazólapok megőrzéséről és megsemmisítéséről:

(3) A szavazólapokat a polgármesteri hivatalban 2002. július 20-ig kell megőrizni. 2002. július 20. után a választási iratokat - a jegyzőkönyvek kivételével - meg kell semmisíteni [Ve. 75. § (3) bek.].
(4) A jegyzőkönyveket 2002. július 22-én kell átadni az illetékes levéltáraknak [Ve. 75. § (4) bek.].

A rendelet konkrét határidőt szabott

Másképp szabályozza a kérdést a 48/2001 számú december 27-i belügyminisztériumi rendelet. A rendelet a választási eljárási törvény alapján kilencven napos megőrzési határidőt szab, meghatározza azonban a határidőt is: július 20-ig kell megőrizni a szavazólapokat. Ez utóbbira hívta fel a figyelmet Tóth Zoltán állásfoglalása is.

Félreértés

Félreértésen alapul a Magyar Hírlap hétfői cikke - mondta az Indexnek Korsós Ágnes hódmezővásárhelyi jegyző. Mint mondta, a lap újságírójával folytatott beszélgetés során csak rávilágítani próbált arra az elvi problémára, hogy az olyan körzetekben - mint amilyen Hódmezővásárhely, vagy Pesterzsébet is - ahol már a választás első fordulója érvényes és eredményes volt, akár hétfőtől megkezdődhetne a szavazólapok megsemmisítése. "Szó sem volt arról, hogy már hétfőn megkezdenénk a lapok elégetését" - nyilatkozta Korsós az Indexnek.