Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Még nem zúzzák a szavazólapokat

2002.07.08. 16:45
Nem kezdik meg a szavazólapok megsemmisítését a BM rendelete által megszabott július 20-i időpont előtt Pesterzsébeten. Hódmezővásárhelyen nem is terveztek hasonló lépést, a jegyző csak elviekben vetette fel a lapok elégetésének hétfői kezdetét a Magyar Hírlap újságírójának.
"A kialakult vitára való tekintettel, elfogadva a Belügyminisztérium állásfoglalását elhalasztottuk a szavazólapok megsemmisítését" - nyilatkozta az Indexnek Kiss Irén, a XX. kerületi önkormányzat jegyzője. A Magyar Hírlap értesülései szerint Pesterzsébet önkormányzata lehet az első, ahol elkezdik a szavazólapok megsemmisítését. Hétfőn Hódmezővásárhelyen is elkezdik a szavazólapok elégetését - írta a Magyar Hírlap hétfői száma. A XX. kerület mindkét választókörzetében már a választások első fordulója érvényes és eredményes volt, Pál Tibort, a szocialisták jelöltjét 73,3 százalékos részvétel mellett a szavazatok 52,94 százalékával választották képviselővé. A másik pesterzsébeti választókerületben Hiller István szocialista jelölt a szavazatok 52,24 százalékával nyert, 75,1 százalékos részvétel mellett.

Mikor jár le a 90 nap?

Kiss Irén érdeklődésünkre elmondta, hogy a megsemmisítés kezdetét a törvény szövegét értelmezve jelölték ki, de elfogadják Tóth Zoltán, a belügyminisztérium közigazgatási államtitkárának állásfoglalását. Felmerült ugyanis, hogy a szavazólapokat a választást követő 90 napig kell megőrizni - ez az időpont azokban a választókerületekben, ahol már a választás első fordulója érvényes és eredményes volt, július 8-án lejárt.

Meghatározott időkeret
A 48/2001 BM rendelet a szavazólapok megőrzéséről és megsemmisítéséről:

(3) A szavazólapokat a polgármesteri hivatalban 2002. július 20-ig kell megőrizni. 2002. július 20. után a választási iratokat - a jegyzőkönyvek kivételével - meg kell semmisíteni [Ve. 75. § (3) bek.].
(4) A jegyzőkönyveket 2002. július 22-én kell átadni az illetékes levéltáraknak [Ve. 75. § (4) bek.].

A rendelet konkrét határidőt szabott

Másképp szabályozza a kérdést a 48/2001 számú december 27-i belügyminisztériumi rendelet. A rendelet a választási eljárási törvény alapján kilencven napos megőrzési határidőt szab, meghatározza azonban a határidőt is: július 20-ig kell megőrizni a szavazólapokat. Ez utóbbira hívta fel a figyelmet Tóth Zoltán állásfoglalása is.

Félreértés

Félreértésen alapul a Magyar Hírlap hétfői cikke - mondta az Indexnek Korsós Ágnes hódmezővásárhelyi jegyző. Mint mondta, a lap újságírójával folytatott beszélgetés során csak rávilágítani próbált arra az elvi problémára, hogy az olyan körzetekben - mint amilyen Hódmezővásárhely, vagy Pesterzsébet is - ahol már a választás első fordulója érvényes és eredményes volt, akár hétfőtől megkezdődhetne a szavazólapok megsemmisítése. "Szó sem volt arról, hogy már hétfőn megkezdenénk a lapok elégetését" - nyilatkozta Korsós az Indexnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!