Valér
-2 °C
0 °C

Estig kell megsemmisíteni a szavazólapokat

2002.07.22. 14:36
Hétfő estig maradéktalanul meg kell semmisíteni a 2002-es országgyűlési választás összes szavazólapját. A főváros kerületeiben és a vidéki településeken a jegyzők felügyelete mellett zajlik a megsemmisítés.
Ahol ezt hétvégén nem tették meg, ott az erre a célra felállított bizottságok általában már kora reggel megkezdték a cédulák megsemmisítését. A legtöbb önkormányzat kis teljesítményű - a lapokat keskeny csíkokra metélő - iratmegsemmisítő gépeket használ. A dobozokból kiemelt szavazóköri jegyzőkönyveket nem tépik szét, azokat a törvényi előírás szerint levéltárakban kell meg rizni.

"Az önkormányzatok által felállított megsemmisítő bizottság ellenőrzi a jegyző felelősségével őrzött, lezárt szavazóköri dobozok sértetlenségét, majd a szavazólapok és a választáson keletkezett iratok kivételét és megsemmisítését" - közölte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.

Néhol aprítanak is, égetnek is

Néhány vidéki önkormányzat nem cifrázza: az irathalmot beszórják egy kazánba, és begyújtanak. A fővárosi VI. kerületben a polgármesteri hivatal egyik zugában rendezkedett be a papírkommandó. A csoport behordta a hatalmas iratkötegeket, majd két kis géppel megkezdték a hálátlan munkát. Gombaszöginé dr. Balogh Ibolya jegyző az Indexnek elmondta, reggel nyolc óta folyik a darálás, de várhatóan csak a délután vagy este végeznek kollégái a munkával.

A XIII. kerületi önkormányzatban semmit sem bíznak a véletlenre, tudtuk meg a hivatal jegyzői titkárságán: hétfőn felaprítják a lapokat, aztán kedden - biztos, ami biztos - még el is égetik a metélthegyet.

Orbán a megsemmisítésről

Orbán Viktor volt miniszterelnök a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva a szavazólapok megsemmisítésével kapcsolatban azt mondta: van ok a szomorúságra, de az utak kifürkészhetetlenek. Orbán valószínűnek tartja, hogy a szavazólapok újraszámlálásának elvetésével a kormány lélektani terhet vesz a nyakába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!