2013.12.06. 12:23 – Sajó Dávid

Már most is több a jó klub, mint ahány jó DJ van - Interjú Nagy György Infragandhival

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

DSC_0676_1.jpgIdén tíz éve, hogy elkezdődött a Deck Attack partysorozat, amely az indulás óta számos helyen megfordult, most a Fogasházban leltek új főhadiszállásra. Az tízéves fennállásuk megünneplésére a sorozathoz köthető DJ-k mellett fellép a patinás Kitsuné kiadóhoz tartozó londoni Punks Jump Up new rave-electro páros is. Az esemény és a Deck Attack születésnapja kapcsán Nagy György alapítóval beszélgettünk, aki Infragandhi néven régóta meghatározó figurája a budapesti éjszakai életnek.

Emlékszel az első Deck Attackre?

Nemrég előszedtem a régi flyereinket, meg a neten keresgéltem, innét tudom, hogy, egészen pontosan 2003 február 1-én volt az első hivatalos Deck Attack a Kultiplexben. Már jó ideje nincs Kultiplex, de akkoriban az volt ameghatározó hely a városban. Ők voltak az elsők, akik befogadtak és támogattak minket. Utána néztem a jubileum kapcsán a kezdeteknek. Hihetetlen, hogy a 2003-as évünk mennyire durva mai szemmel nézve, egy csomó komoly bulink volt külföldi vendégekkel.

Tíz évvel ezelőtthöz képest drasztikusan megváltozott a magyar klubzenei színtér, amiért sokan a West-Balkánban történt tragédiát okolják.

Bizonyos szempontból a tragédia kiteljesedése volt egy negatív tendenciának. Sajnos a Deck Attack is érintett volt az ügyben, mivel akkoriban heti rezidensek voltunk a West-Balkánban. Amikor eljutottak hozzám az első hírek, azonnal tudtam, hogy itt a vége mindennek. Aznap este én is jártam ott, mivel az előző esti fellépésem elszámolását intéztem. Sosem felejtem el,  este 9-10 körül érkeztem meg, és akkor már legalább 1000-1500 ember nyomorgott a bejárat előtt. Ekkor már egyszer kijöttek a mentők, mert a bevadult hordából valaki megunta a várakozást és előre hajított egy üveget a tömegbe, ami eltalálta valakinek a fejét. Nyilvánvaló volt, hogy ez az egész a West-Balkán végét jelenti. Meg egy korszak végét. De minimális szinten pozitív hozadéka is lett az ügynek.

Mint például?

Addig néhány helyen eszelős körülmények között játszottak a DJ-k, voltak szórakozóhelyek, ahol a DJ pultban egyszerűen nem volt levegő, rendes menekülési útvonala sem volt egy-két klubnak. Ebben a tekintetben jött néhány ésszerű változás. Másfelől viszont - persze, némileg érthetően -, de túl lett reagálva a dolog, ostoba rendeleteket is hoztak az ügy következményeként. Onnantól az is egyértelművé vált, hogy a Skálához hasonló, nagyobb méretű kluboknak és eseményeknek lejárt az ideje. Ezek helyét átvették a kisebb fórumok, a sok-sok kis sejtként, a különböző klubok köré csoportosuló közönség. Ma már simán van olyan, hogy valakinek van egy törzshelye a belvárosban, közben meg fogalma sincs, mi történik a szomszédos utcában, az akár hasonló hangvételű esteken.

Említetted, hogy szétforgácsolódott a közönség, de közben megszűntek a kultikus klubok is, a West-Balkán mellett a Kultiplex, a Merlin vagy a Süss fel nap. Közben létrejött egy bulinegyed, ami inkább szól a szórakozásról, mint a zenéről.

A hetedik kerületet tényleg egyfajta népvándorlás jellemzi, aminek köszönhetően sokkal homogénebbé váltak a bulik, és az emberek gyakran inkább helyekhez kötődnek, mint DJ-khez vagy tematikus estekhez. Ez pláne akkor igaz, amikor a közönség 70-80 százaléka külföldi. Ha varázsütésre eltüntetnénk a városból a diákokat és a külföldieket, akkor az egész környék lehúzhatná a rolót.

Egyébként te is érzed azt, hogy ezzel gyengültek vagy érdektelenségbe fordultak a pár éve még népszerű DJ csapatok is?

Igen, de igaz ez akár szórakozóhelyekre is. Mindig van egy-egy  aktuális favorit, aztán nyit egy újabb. De ez egy összetett kérdés, sok minden változott alig három-négy év alatt is. Most, hogy előszedtem a régi flyereket és nézem, milyen bulikat csináltunk pár éve, ma ezt egyértelműen hazárdírozásnak titulálnám és nem merném megcsinálni.

DSC_0240.JPG

A most hétvégi Punks Jump Up buli például ingyenes lesz. Mennyit kérnél el a belépőért, ha mondjuk 2006 lenne?

Mondjuk 1000-1500 forintot és elvinném a Kultiplexbe. A Kálvin téri Cha Cha Cha volt egyébként az egyik első hely, ami felsimerte, hogy ingyen kell DJ-t és zenét adni a közönségnek illtve ha a DJ jól van tartva, a közönség is jól fogja érezni magát. Nagyjából innentől indult el, hogy egyre több ingyenes program lett, de legalábbis a magyar DJ-k bulijaira nem kellett belépőt fizetni. Márpedig ha egy este van három buli, amiből kettő fizetős, az emberek döntően az ingyenes eseményt választják. Az a helyzet, hogy a West-Balkán tragédia után nagyon rossz megítélése lett az elektronikus zenei eseményeknek, eltűntek a szopnzorok. Egy multit vagy egy komoly pénzzel bíró céget ma sokkal nehezebb rávenni arra, hogy támogasson egy ilyen eseményt. Leszámítva persze azt a bizonyos nagy német telefontársaságot, akik meg inkább saját maguk szervezik a programjaikat. Azt is észre kell venni, hogy ezzel a budapesti Sohóval teljesen vakvágányra kerültek más kerületek szórakozóhelyei. Hiába nyílik háromhavonta új hely, már most is több a jó klub, mint ahány jó DJ van, aki játszani tudna ezekben.

A klubszíntér mellett a rádiós helyzet is komoly változáson ment át, amit biztos érzékelsz te is a rádiós múltaddal.

Számos komoly rádióállomás szűnt meg az utóbbi években. Valószínűleg egyszerűen elavult ez a klasszikus működési modell. Annyira pokoli drága az éterbe szórni, hogy a mai piaci állapotok mellett egyszerűen nem éri meg, nem tud életképes maradni. Ha még valahogy össze is izzadod a frekvenciaszórás költségeit, már nem marad pénzed arra, hogy normális műsorral töltsd meg a rádiódat. Az online az egyetlen lehetséges válasz erre a helyzetre. Az RCKO indulása szerintem jó pillanatban történt. Kicsit talán az Index indulásához tudnám hasonlítani. Akkoriban elsőre talán vad ötletnek látszott, hogy a printmédia mellett minek kell egy ilyen, aztán nézzük meg, hol tart most. A rádiózással ugyanez fog történni, szép lassan minden autóban és telefonon lesz internet, onnantól kezdve pedig semmi értelme nem lesz a mostani rádiós rendszernek. Az online rádióké a jövő. Valószínűleg az olyan webrádióké, amik hagyományos rádióként viselkednek.

Milyen jövőt látsz a Deck Attack előtt?

A Fogasházban most új otthonra találtunk. Sok minden múlik azon, hogy a szombati buli mennyire lesz sikeres. Szeretnénk később is külföldi vendégeket hívni, de ahogy mondtam, ma már óvatosabbnak kell lenni, mint 6-7 évvel ezelőtt. Azért választottuk a Punks Jump Upot, mert elképesztően jó partit csinálnak és nem kerülnek olyan sokba, így meg tudjuk oldani belépő nélkül az eseményt. Nyilván pompás móka lesz. Komoly esélyt látok arra, hogy végre ismét fontos, erős rendezvényeket csináljunk izgalmas külföldi fellépőkkel. Hogy a Deck Attack bulik ismét elkezdjenek sztárokat nevelni, akik aztán később headlinerek lesznek a hazai nagy nyári fesztiválokon.


interjú elektronikus fogasház deck attack punks jump up infragandhi



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása