Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hóolvadás előtt: 72 ezer hektáron belvíz

2006.01.04. 21:33
Szerdán már apadtak a folyók, de csütörtökön újabb havazás és eső várható tovább növelve a belvízzel elöntött 72 ezer hektárnyi terület nagyságát. Érden 50 lakás pincéjébe tört be a víz.

Az esőzés és a havazás miatt összesen 385 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, belvíz pedig 72 ezer hektárt borít. 57 lakásba tört be a víz, de kiköltöztetni nem kellett senkit, közölte a vízügyi minisztérium.

50 lakásba tört be a víz Érden

Pest, Hajdú-Bihar és Borsod megyében fenyeget házakat az árvíz vagy a belvíz, Érden ötven lakóház pincéjében áll a víz, amit szerdán egész nap szivattyúztak. A sok csapadék mellett az áradást a vízelvezető árkok rossz állapota, és helytelen beépítések okozzák.

A gépek éjjel-nappal dolgoznak, s várhatóan két-három napon belül elháríthatják a kárt, amennyiben nem jön újabb esőzés.

A folyók szerdán apadtak

A magyarországi folyók felső szakaszán elindult, illetve folytatódott az apadás, egyedül a Fekete-Körösön észlelhető kisebb vízszintemelkedés hóolvadásból, amely várhatóan eléri az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét.

A sokoróaljai Bakony ér kilépett a medréből és elöntötte a Felpéc községet Téttel összekötő közutat Győr-Moson-Sopron megye déli részén.

A Zagyva és a Bana árad

Ugyanerre Bana térségében a cuhai Bakony ér áradása okoz gondot. Bana községben homokzsákokkal védik a melléképületeket és a mezőgazdasági területek felé kormányozzák a vizet, amely lakóépületeket egyelőre nem veszélyeztet

A levonuló árhullám miatt a Zagyva alsó szakaszán is el kellett rendelni a másodkészültséget, a folyó négy méteresre duzzadt, de Hatvanban néhány helyen kiöntött.

Az elkövetkező napok csapadéka újabb árhullámokat indíthat el a Tisza vízgyűjtőjében, ennek nagysága azonban nagyban függ a csapadék mennyiségétől és a kialakuló hőmérsékletektől.

A Duna külföldi vízgyűjtőjén a csapadék túlnyomó többsége hó, így itt csak enyhülés esetén kell számítani árhullám indulására.

A Somogy megyei Kapos szerdán harminc centit apadt Kaposvárnál. Csütörtökre havat és hidegebb időt jósolnak, ezért áradástól még nem tartanak: tavaly évek óta először öntött ki a folyó betörve a partmenti házakba.

Eresztik a Balaton és a Velencei tó vizét

Jelenleg a folyók vízszintje alacsony, illetve nagyon alacsony. A Balatonon és a Velencei tavon azonban magasabb a vízállás, mint a megengedett, ezért mindkét tó vizét csökkentik.

Jelenleg összesen 385 kilométeren van készültség, ebből 218 kilométer töltésen van elsőfokú árvízvédelmi készültség a Zagyván, a Tarnán és a Kettős-Körösön, valamint 167 kilométeren másodfokú árvízvédelmi készültség a Zagyván.

Jelenleg 45 szakaszon tartanak fenn belvízvédelmi készültséget a vízügyi igazgatóságok, az elöntött terület nagysága 72 ezer hektár.

A meteorológiai előrejelzés szerint a hét végéig továbbra elsősorban Dél- és Közép-Magyarországon, illetve a Dráva vízgyűjtőjén várható területi átlagban öt millimétert meghaladó csapadék.