Ágnes
-1 °C
2 °C

Jegesek a fővárosi utak

2004.01.09. 17:38
Síkossá váltak az utak Budapesten, a közterület-fenntartók takarítanak, de óvatosan kell közlekedni. Síelésre nem alkalmas az idő Magyarországon, de korcsolyázni lehet a Balatonon és a Velencei-tavon. Kékestető, Zebegény és Bánkút szánkozható.
Különösen síkosak az utak Budapesten a kora délután lehullt hó miatt, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt. 82 géppel kezdte meg az utak síkosságmentesítését.

Láthatatlan síkosság veszélyeztet

A cég arra kéri a háztulajdonosokat és házmestereket, hogy az ingatlanok környékén lépjenek sózzák le a járdákat. A munkához az FKF Rt. a hulladéklerakóknál biztosít eszközöket.

Szakértők csütörtökön jelezték, hogy országos viszonylatban az utakon a fekete síkosság fordulhat elő. A megtévesztő természeti jelenség okozhatta két mentőautó két halálos áldozatot követelő balesetét Fejér megyében.

Marad a párás, borult idő

Az idő továbbra is borult, párás lesz, sok csapadék érkezik nyugat felől. Az Alpokban sok eső esik, helyenként havazik, de a délutáni hőmérséklet így is 2, 7 fok lezs.

Síelni nem lehet idehaza

Nem lehet még síelni Magyarország sípályáin, de szánkózásra van lehetőség. A síelni vágyóknak Ausztria és Szlovákia lehet az ideális célpont.

A magyarországi pályákon nincs meg az elegendő, 15 centiméteres hómennyiség a síeléshez, jelentősebb csapadék január második felében várható, de még akkor sem biztos, hogy hó fog hullani - tudta meg az Index a Zöldponttól.

Korcsolya- és szánkópályák

Kékestetőn ugyan hóágyúzni próbáltak volna a természetesen már meglévő 8 centis hóra, de befagyott a géphez való vizük, ezért csak szánkózni lehet. Erre a sportra van lehetőség még Bánkúton (5 cm), valamint Zebegényben, a Nagyvillámnál is.

Korcsolyázó helyeket jelölt ki a Velencei-tavon csütörtökön a tófelügyelő. A Velencei-tó déli partján már biztonságos, de a nádasok közelében és az északi parton még vékony a jég, ezért kizárólag csak a kijelölt helyeken szabad korcsolyázni.

A Balaton pénteken jelöltek ki három jégpályát, kettőt Balatonfüreden, Keszthelyen egyet. Bár a tavat szinte mindenütt tízcentis jég borítja, éjjel a jégre lépni, besétálni tilos.

Befagytak a folyók

A térségben uralkodó mínusz 10 fok alatti éjszakai hőmérséklet hatására péntek délutánra jószerével összefüggően befagytak az észak-magyarországi folyók.

A Tiszán a Szamos torkolata és Tokaj között 10-15 cm vastagságban megszakítás nélkül beállt a jég. A Tokaj és Tiszaújváros közötti folyószakaszt kisebb megszakításokkal 5-10 centiméteres jég fedi. Jégzajlás jellemző Sárospatak fölött a Bodrogra, Kazincbarcikáig a Sajóra és a Hernádra. A jég vastagsága nem fog csökkeni a napokban.

Csütörtökön két embert is holtan húztak ki a Dunából, mert a vékony jégre merészkedtek.