Sára, Márió
2 °C
6 °C

Két ember halt meg a kaliforniai ítéletidőben

2005.01.10. 13:22
Nagy mennyiségű csapadékot hozott a hétvégi vihar az Egyesült Államok nyugati partvidékére, Kaliforniában két ember vesztette életét, a lezúduló nagy mennyiségű eső földcsuszamlásokat, áradásokat, áramkimaradásokat és közlekedési baleseteket okozott. Nevadában kilencven éve nem esett annyi hó, mint idén.
Heves téli vihar tépázta az Egyesült Államok nyugati partvidékén Kalifornia államot vasárnap immár második napja, legalább két ember halálát okozva délen, a leginkább sújtott Los Angeles környékén, közölték illetékesek.

A lezúduló nagy mennyiségű eső földcsuszamlásokat, áradásokat, áramkimaradásokat és közlekedési baleseteket okozott. Az országos meteorológiai szolgálat egyik munkatársai szerint hasonló csak öt-tíz évenként fordul elő a térségben.

Hétfőn is sok eső várható

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Az eső, amely múlt csütörtökön kezdte öntözni Kaliforniát San Franciscótól egészen Los Angelesig, előrejelzések szerint hétfőn újabb 30-60 centiméternyi vizet zúdíthat a magasabb hegyvidéki területekre és Kalifornia déli részére, de a csapadékos idő akár a hét közepéig is eltarthat.

Egy férfi meghalt, egy másik pedig megsérült, amikor földcsuszamlás sodorta el sátrukat Los Angeles egyik hegyoldali parkjában. A Csendes-óceán partján lévő Malibuban a heves esőzés okozta autóbalesetben egy ember életét vesztette, négyen megsérültek.

Studio Cityben egy férfit és két gyermekét könnyebb sérülésekkel sikerült kimenteni sárlavina miatt összedőlt a házukból. Santa Claritában több családot áradás miatt kellett kiköltöztetni az otthonából, San Bernardino erdőiben pedig több száz autó vált a leesett nagy mennyiségű hó foglyává. Los Angelesben 12 ezer ember áramellátása szakadt meg helyi idő szerint vasárnap.

Hat méter hó esett Nevadában

Eközben a Sierra Nevada hegység északi részében a Tahoe-tó vidékére az elmúlt kilencven év legnagyobb hóesése zúdult.

Meteorológusok szerint 2100 méteres magasság felett közel hatméternyi hó esett december 28. óta, de az alacsonyabb helyeket, így a Nevada állambeli Reno környékét is két méter vastagságú hótakaró borítja, ami miatt megbénult a város repülőtere, és járhatatlanná váltak a főutak is.

A hétvégén Észak-Európában is <tombolt a vihar tizennégy ember halálát okozva. Írországtól Oroszországig az áradások és az ítéletidő miatt több mint másfél millió ember maradt áram nélkül.