Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Dominóeffektus okoz baleseteket a ködös utakon

2005.01.11. 15:00
Legalább három ember halálát, és többek súlyos sérülését okozta az országutakon a keddi köd. Az M1-esen egy tucatnyi baleset azért következett be, mert a helyszínelés miatt feltorlódott kocsisort későn vették észre az újonnan érkezők. Délelőtt egy időre a hegyeshalmi határátkelőhelyet is le kellett zárni.

Káoszt okozott a köd Magyarország közútjain, a rossz látási viszonyok és a csúszós úttest miatt egy tucat baleset történt kedden, három ember meghalt, öt súlyos és több könnyebb sérültje van a baleseteknek.

Szentes közelében két halálos baleset történt. Kora reggel egy személyautó ütközött frontálisan egy kisbusszal, miután a nagy köd ellenére egy kamion előzésébe kezdett. Az autó egyik utasa a helyszínen életét vesztette, három utas és a kisbusz sofőrje súlyosan megsérültek, a balesetnek egy könnyebb sérültje van.

Valamivel később újabb frontális karambol miatt vesztette életét egy személyautó sofőrje. A HavariaPress értesülései szerint a helyszínelést egy újabb baleset zavarta meg, amikor egy figyelmetlen autós a helyszínelő rendőrök közé hajtott. Személyi sérülés nem történt, mert a rendőröknek sikerült félreugraniuk.

Baleseti gócpont Hegyeshalomnál

Tömeges, de könnyebb sérülésekkel járó balesetek miatt kellett lezárni egy időre a határátkelőt Hegyeshalomnál, mert az M1-es autópályán két, egymástól néhány száz méterre lévő helyszínen hat-hat autó ütközött egymásnak, mondta el az Indexnek Gálik Viktória, az autópálya-rendőrség szóvivője.

A szóvivő elmondta, a balesetes autók száma még tovább nőhet, mivel az autósok nem veszik figyelembe, hogy csúszik az út és a nagy köd miatt későn veszik észre az egyébként már kitáblázott baleseti gócpontot, így sorban újabb autók koccannak a kocsisornak.

A két balesetnek eddig két könnyebb sérültje van, a helyszínelés miatt az Ausztriába utazók a hegyeshalmi határátkelőhelyet csak egy sávon tudják megközelíteni.

Csütörtökig marad a köd
Egészen a hét közepéig folytatódik a párás, helyenként ködös idő. Csütörtökön estefelé egy hidegfront érkezik, erős széllel, szórványosan okozva kisebb esőt, ónos esőt, havas esőt, és véget vet a párás, ködös időnek. Majd a front átvonulása után futó hózáporok lesznek. Erősödik az éjszakai lehúlás. (Bővebben>>>)

Tejszállító autó, Audi, Trabant, nyerges vontató

Ugyancsak közúti baleset okozott újabb balesetet Veszprém megyében, ahol kora reggel fél hétkor a Berhidát Küngössel összekötő úton először egy figyelmetlenül az útra hajtó traktor ütközött egy teherautóval, majd az úton keresztbe fordult pótkocsiba szaladt egy túl gyorsan hajtó busz.

A céges busz utasai közül senki sem sérült meg, de a busz sofőrjét súlyos sérülésekkel kellett kórházba szállítani. A rendőrség ezek után teljes szélességében lezárta az utat, ám ez csakhamar torlódást okozott, és újabb ütközések következtek.

A kialakult kocsisort záró személyautónak először egy pénzszállító koccan neki, sérülés nem történt. A tovább torlódó kocsisorba nem sokkal később egy tejszállító kamion hajtott bele, egy Audit lökve az árokba. Az Audi az előtte álló Trabantot lökte egy álló nyerges vontatónak. Ez utóbbi balesetben két személy sérült meg.

Egy asszony meghalt, egy férfi pedig súlyosan megsérült abban a balesetben, amelyben személyautó ütközött teherautóval Zsámbék közelében. A végzetes karambol kedden délelőtt 10 órakor délelőtt Pest megyei települést az M1-es autópályával összekötő úton. Egy 60 éves tárnoki lakos Peugout-jával előzésbe kezdett, de azt már nem tudta befejezni, és frontálisan karambolozott a szemközti sávban szabályosan közlekedő tehergépkocsival. Az ütközés következtében a gépkocsi árokba zuhant, a sofőr 58 éves felesége pedig olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A gépjármű vezetőjét súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Az Index kérdésére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy a balesetet az okozta, hogy a sofőr nem az út és látási viszonyoknak megfelelően vezette járművét. "Feltehetően a köd és a csúszós út is közrejátszott a balesetben" - tájékoztatott a PMRFK.