Valér
4 °C
8 °C

Eljárás indult két zászlóégető ellen

2004.01.12. 18:48
Az Indexen közölt fotók alapján Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány bejelentette, hogy a rendőrség közösség elleni izgatás miatt eljárást indít két, a Tilos Rádió elleni tüntetésen izraeli zászlót égető férfi ellen. A rendőrök felkérték egyben azt a fotóriporter "hölgyet", akinek eltörték a vakuját, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen rongálás miatt. Az eseményektől hétfőn az összes parlamenti párt elhatárolódott.
A Tilos Rádió ellen vasárnap szervezett tüntetés alatt történtek miatt a Budapesti Rendőrfőkapitány közösség elleni izgatás miatt eljárást indított ismeretlenek ellen.

Tekintse meg képeinket!
Gergényi Péter rendőrkapitány hétfőn bejelentette, hogy az Index fotóiból értesültek a zászlóégetésről. A fényképeket, amelyeken látszik, hogy a tömegben két férfi izraeli zászlót égetett, összegyűjtötték. Hétfőn megkezdődött a két férfi beazonosítása.

Csodálkozók és nézelődők

A Tilos Rádió karácsonyi műsorában elhangzott "keresztényellenes" kijelentések miatt néhány jobbboldali szervezet támadást indított a rádió ellen, az elmúlt hetekben a rádió betiltását követelték, és tüntetést szerveztek az épület elé vasárnapra.

A néhány ezer fős megmozduláson felszólaló Lovas István puiblicista a nulla tolerancia elvét hirdette meg a keresztényellenes kisebbség ellen. A tüntetés után a tömeg nem oszlott fel teljesen, hanem az Index tudósítása szerint randalírozni kezdett, dobálták az épületet, megrongálták az MTI fotoriporterének fényképezőgépét, és voltak, akik elégettek egy izraeli zászlót.

Demeter nem érti a tétlen rendőröket

Miért nem történt rendőri intézkedés az izraeli zászló elégetésekor? címmel kérdést intézett a belügyminiszterhez Demeter Ervin fideszes képviselő hétfőn. Demeter értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a fotók alapján könnyen beazonosítható elkövetők ezt "nyugodtan, háborítatlanul" megtehették, mert a rendőrség nem avatkozott közbe.

Kormos Endre alezredes, a BRFK sajtóügyeletének vezetője az MTI-nek azt mondta, a vasárnapi, Kinizsi utcai demonstráció biztosítását végző rendőrök nem tapasztaltak zászlóégetést, és a tüntetés után sem érkezett ilyen bejelentés a rendőrséghez, így eljárás sem indult.

Az Index tudósítója ugyanakkor beszámolt arról, a Tilos Rádió épületet ellőtti kordon, ahol tizegynéhány rendőr posztolt ugyanakkor közel esett a zászlóégetők csoportjához.

Egymás szavát sem

Nem tapasztalták a rendőrök MTI fotóriporterének kiálltását sem, amikor gépét, pontosabban annak vakuját összetörték a tüntetők. Gergényi szerint a 300-500 fős tömegben egymás szavát sem lehetett hallani, olyan hangzavar volt. Mindenesetre "kérték a hölgyet", hogy kedden fáradjon be a rendőrségre és formálisan tegyen feljelentést rongálás miatt.

A tüntetés után a szervező polgári kör közleményt adott ki, melyben elhatárolódtak a provokálók szűk csoportjától. Hétfőn minden parlamenti párt elhatárolódott az eseményektől.

Fidesz: induljon eljárás

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata is közleményben ítélte el a zászlóégetést, kérve a hatóságokat, hogy indítsanak eljárást a provokátorok ellen. Hasonóképp nyilatkozatban határolódott el a zászlóégetéstől a Sokszínű Magyarország Polgári Egyesület, Izraellel szembeni barátságtalan gesztusként, hangulatkeltő és kirekesztő cselekedetként értékelve azt.

Kuncze: üdvözlet az elhatárolódó tüntetőknek

Kuncze Gábor hétfőn az MTI-nek nyilatkozva üdvözölte, hogy a Tilos Rádió elleni tüntetés szervezői és több párt is elhatárolódott a rendezvény után történt, "rendkívül nem kívánatos" zászlóégetéstől. Az SZDSZ elnöke a Fidesz által kiadott elítélő közleményről elmondta, ez azt jelzi, hogy a nagyobbik ellenzéki párt vezetői elgondolkodtak azon, miért csak jobboldali rendezvényeken szoktak ilyen jellegű események előfordulni.

Párttársához hasonlóan vélekedett Demszky Gábor főpolgármester is, aki hétfői közleményében ugyanakkor bocsánatkérésre szólította fel a tüntetés szervezőit "az általuk mozgósított tömeg egy részének agresszív, megbotránkoztató, a büntetőjogi felelősséget is felvető magatartása miatt".

Kivizsgálás lefolytatását kérte a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (Fibisz) baloldali ifjúsági szervezet is, akik szerint bűncselekmény történt a tüntetésen. A Fibisz szerint a közösség elleni izgatás, illetve a nemzeti és etnikai kisebbség elleni provokáció jöhet szóba.

Mazsihisz: megengedhetetlen

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége hétfőn közleményben megengedhetetlennek minősítette a Tilos Rádió épülete előtt az előző napi tüntetésen történt zászlóégetést, valamint az e rádióban december 24-én elhangzott keresztényellenes kijelentést.

Izrael budapesti nagykövetsége vasárnap este közleményben tiltakozott az atrocitás miatt, a közleményt tájékoztatásul elküldték a magyar külügyminisztérium illetékes területi főosztályának is.

A külügyminisztérium szóvivői irodájának munkatársa kérdésünkre annyit mondott, hogy az izraeli nagykövetség nem hivatalos jegyzékben tiltakozott, "csak" közleményben, így jogi értelemben nem valószínű, hogy bármilyen következménye lenne a zászlóégetésnek.