József, Bánk
-7 °C
0 °C

Ártatlanul ült három évet a Fassbinder-színész

2005.01.13. 10:35
A fekete bőrű színész, Günther Kaufmann rákbeteg felesége meggyilkoltatott egy adótanácsadót, hogy betegségének orvoslására pénzt szerezzen. A kultrendező, Fassbinder színésze vállalta magára felesége helyett a bűntényt, elmondása szerint sajnálatból. A valódi tettesek végül véletlenül kerültek kézre.

Két évet és kilenc hónapot töltött börtönben saját hibájából Günther Kaufmann német színész egy olyan gyilkosságért, amelyet el sem követett.


Günther Kaufmann vádlottként
Bűnösnek vallotta magát

A német film kultikus alakja, a néhai Rainer Werner Fassbinder alkotásaiból híressé vált fekete bőrű színész ezekben a napokban próbál meg magyarázatot adni az augsburgi bíróság előtt arra a rejtélyre, hogy miért vállalta magára harmadik felesége, Alexandra adótanácsadójának megölését.

A 117 kilós férfi azt vallotta annak idején, hogy a saját súlyával nyomta halálra dulakodás közben 2001 februárjában Hartmut Hagen adótanácsadót annak müncheni villájában. A nagyobb hitelesség kedvéért még bűnrészességgel is megvádolta két olyan ismerősét, akiknek semmi közük nem volt az ügyhöz.

A Tetthelyben és a Derrickben is vállalt epizódszerepeket

A ma 57 éves színészt, aki felfedezője, Fassbinder halála után a Tetthely és a Derrick című krimisorozatokban kapott kisebb szerepeket, azután engedték ki a börtönből, hogy rendőrkézre kerültek az igazi tettesek, három berlini fiatalember, köztük Kaufmann időközben csontrákban elhunyt feleségének a szeretője.

Mint kiderült, a tetteseket az asszony bujtotta fel az adótanácsadó megölésére, vagy legalábbis megfélemlítésére, mivel hamis ürüggyel 430 ezer eurót csalt ki tőle, amelyet nem tudott visszafizetni. A pénzt a gyógyíthatatlanul beteg nő reménytelen rákterápiákra fordította.

Még több csavart is tartogathat az ügy

A színész, akit a pszichiátriai szakvélemény az átlagosnál intelligensebbnek, de rendkívül befolyásolhatónak tart, azt állítja, imádott felesége iránti kíméletből vállalta magára a súlyos bűncselekményt, mert úgy érezte, hogy a súlyosan rákbeteg Alexandra nem viselné el a rendőri "szekatúrát", amelynek ő is ki volt téve, miután gyanúba keveredett.

A német közvélemény azonban nem hiszi, hogy Kaufmann elmondta a teljes igazságot, hiszen pusztán feleségének a kihallgatásoktól való megkímélése céljából aligha kockáztatta az életfogytiglani börtönt. A Maria Braun házassága és a Querelle című Fassbinder-filmekben emlékezetes alakítást nyújtó hústornyot 15 év szabadságvesztésre ítélték 2002 novemberében.

Filmet forgatnának a sztoriból

A fekete amerikai katonaapától és német anyától származó színész most azt mondja, hogy élete legrosszabb alakítását nyújtotta az el nem követett gyilkosság magára vállalásával. Azt állítja, félistenként imádott felesége csúnyán becsapta őt is, amikor eljátszotta neki, hogy hosszabb ideig üzleti ügyben Amerikában tartózkodik, holott csak Berlinben volt a szeretőjénél. Felesége halálakor úgymond azért nem "vallotta be" ártatlanságát, mert mindenki azt hitte volna, hogy csak a halottra akarja kenni az ügyet.

Mindenesetre, ahogy az egy színészhez és egy krimiszereplőhöz illik, Kaufmann ügyvédje máris tárgyal a kacifántos bűnügy és rejtélyes szerelmi dráma megfilmesítési jogának eladásáról.