Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Csalók és rablók vezetik a körözési toplistákat

2006.01.13. 16:06
A rendőrség megyei kapitányságai és a Nemzeti Nyomozó Iroda által összeállított lista erősorrendjének élén a többszörös bankrabló, Farkas Róbert áll.

Körözési toplistát tett közzé az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a 22 bűnözőt a főkapitányságok válogatták ki a körülbelül 13 ezer, Magyarországon kiadott körözésből.


(Balról jobbra) Farkas Róbert, Tomori Tamás János, Elshami Nexhat, Balogh Jenő, Dugenik Péter, Jenőné Bergyán (Forrás: ORFK)

A rendőrség nem állított fel erősorrendet a legkeresettebbek között, de "nagy hal"-kategóriában a sort Farkas Róbert vezeti, becenevén Varjúnak a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) van a nyomában.

Farkas társaival, a többi között a bíróság előtt álló Horváth Szilárddal, Gombos Lászlóval és Varga Lászlóval 15 postát, zálogházat fosztott ki profi módon pisztollyal és gépfegyverrel. Farkas neve szóba került a móri ügy mészárosaként is, de később kiderült, a nyomozók rossz nyomon jártak.

Halállal végződő ügyek két esetben kerültek a megyei listák élére: a 26 éves Tomori Tamás Jánost a Hajdú-Biharba megyei rendőrök halálos testi sértésért körözik, akárcsak az albán állampolgárságú Elshani Nedzshatot, akire a Vas megyei kapitányságnak fáj leginkább a foga.

Két hónap alatt 369-et fogtak el

A toplistások legtöbbször csalást, lopást, rablást követtek el, vagy megalapozott ellenük a gyanú, több esetben közokirat-hamisításók ellen indult körözés. A toplistát helyet a többször kiadott körözések miatt szerezték meg a lista szereplői: a 41 éves Balogh Jenő ellen például már 10 körözés van érvényben Jász-Nagykun-Szolnokon.

Megrontásért egyedül Dugenik Péter került az élmezőnybe Zalában, a toplista egyetlen női szerpelője Bergyán Jenőné, aki a börtönbüntetés elől lépett meg Heves megyében.

Az ORFK ez év első napján 39 196 személyi körözést tartott számon, amiből 6349-en eltűntként kerültek a listára. A maradék kétharmada nemzetközi körözés, egyharmadát, vagyis 12 679-et a magyar rendőrség adott ki, amiből most is válogatott. Novemberben és decemberben 369 körözött bűnözőt fogtak el, 908-an önként adták fel magukat.

A magyar NNYI-hez hasonlítható az amerikai csúcsnyomozói szerv, az FBI 2005. decemberi, 29 fős körözési listája. Tizenöt gyilkosság került fel az ugyancsak jellemző kábítószer-kereskedelem és fegyveres rablás mellé.