Auguszta
-4 °C
2 °C

A negyedik madárinfluenza-gyanús török gyerek halt meg

2006.01.15. 14:55
Meghalt a kelet-törökországi 12 éves kislány, akit a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírusa fertőzhetett meg a héten. A vírus negyedik törökországi áldozatának, Fatma Ozcannak 5 éves öccse továbbra is súlyos állapotban fekszik kórházban.

A betegeket törökországi Van város kórházában ápolták, a kislányt megfertőző kórokozóról a CNN beszámolója szerint még nem bizonyosodott be, hogy valóban a H5N1-es vírusról van szó.

Az öccsnek magas láza van, és a fertőzés a tüdejét támadta meg, de egyelőre nem terjed tovább, számoltak be az orvosok az AP-nek. A gyerekek szakértők szerint azért fertőzödnek meg könnyebben, mert gyengébb az immunredszerük, illetve többször kerülnek kontextusba állatokkal. Az egyik kislány a haldokló csirkéjének ölelgetése közben kapta el a vírust.

Már gyorsabban terjed

Törökországban 18 személyt fertőzött meg a madárinfluenza, eddig 3 gyermek halt bele a betegségbe januárban. Az eddigi adatok szerint azonban egyikük esetében sem a H5N1 emberről emberre terjedő - még ki nem alakult - változatáról van szó, mindannyian állatoktól kapták meg a vírust.

Törökország, ahol 11 megyében észlelték az influenzát, az első nem ázsiai ország, ahol ölt a madárinfluenza. Kínában, Kambodzsában, Thaiföldön, Vietnamban és Indonéziában a megbetegedések felében meghaltak a páciensek, Indonéziában már összesen 12-en.

Az emberi fertőzések előfordulását gyakoribbá teheti, hogy a törökországi vírus mutálódott, és már könnyebben terjed állatról emberre.

Belgiumban szombaton közölték, hogy az országba Törökországból visszatérő újságírót nem a H5N1 fertőzte meg.