Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Beismerte tettét az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja

2008.01.21. 14:06
2006 őszén Olaszliszkán egy család agyonvert egy tanárt, mert azt hitték, elgázolta kislányukat. A halálos lincselés miatt 8 embert vádolnak, eddig az elsőrendű vádlott tett beismerő vallomást.

Megkezdődött az olaszliszkai emberölés büntetőpere hétfőn a Borsod megyei bíróságon. Az elsőrendű vádlott beismerte bűnösségét és megbánta tettét, a másodrendű elsírta magát a tárgyaláson.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon Olaszliszkán 2006. október 15-én azután, hogy a tanár gépkocsijával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.

A vádirat szerint tanár azonnal megállt, de az autóból kiszállni már nem tudott, mert a kislány felbőszült rokonai rátámadtak, majd kirángatták a kocsiból, ütlegelni, rugdalni kezdték. Az elsodort gyermek anyja távolabbról azt kiabálta: "Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek!"

Volt, aki nekifutásból rúgta fejbe a földön fekvő férfit, és az összegyűlt emberek között csak egy volt, aki megpróbálta megakadályozni a bántalmazást.

A tiszavasvári tanár autóban ülő gyermekeit a támadás során a kislány egyik rokona - az elsőrendű vádlott - megerőszakolással, megöléssel is megfenyegette.

A sértett halálát a fejet ért mintegy 40 ütés, rúgás okozta. A feji és nyaktájéki sérülések elhelyezkedése, száma és jellege a halállal járó átlagos fájdalomérzetet és lelki gyötrelmet jelentősen meghaladta. A támadók a gépkocsiban több százezer forintos kárt okoztak.

Elsírta magát, és tagadta tettét

Az olaszliszkai emberölés miatt az ügyészség nyolc személyt, köztük egy nőt és két fiatalkorú férfit vádol különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, részben társtettesként, részben felbújtóként. A nyolc vádlottat bilincsben és vezetőláncon kísérték be a tárgyalóterembe.

A vádirat ismertetése után az elsőrendű vádlott, aki az elsodort kislány bátyja, a bíróság előtt úgy nyilatkozott, hogy bűnösnek érzi magát. Ugyan nem emlékszik pontosan a részletekre, a történteket megbánta. Tagadta azonban, hogy megfenyegette volna a tanár gyermekeit.

A másodrendű vádlott, az elsőrendű vádlott édesapja sírva idézte fel az Olaszliszkán történteket, arra hivatkozott, hogy nagyon ideges lett, amikor megtudta, hogy elütötték a kislányt. A bíróságon azt állította, nem volt jelen a bántalmazáskor. A másodrendű vádlott védője egyébként a tárgyalás elnapolását indítványozta, de ezt a bíró elutasította.

A harmadrendű vádlott azt mondta, részben bűnösnek érzi magát, de a bántalmazásban nem vett részt.

A vádlottak kihallgatása a hétfő délutáni órákban is tart, az olaszliszkai emberölés következő tárgyalása várhatóan szerdán lesz.