Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Hétvégéig lassan enyhül az idő

2006.01.25. 18:05
Néhány fokkal enyhül az idő a következő napokban, megnövekszik a felhőzet is, de a jövő hét elejétől újra csípős hideg várható. Székelyföldön mínusz 30 fok alá ment a hőmérskélet.

A száraz, csapadékmentes idő számottevően nem változik, bár nyugatról keletre fokozatosan megnövekszik a felhőzet, ezért csütörtöktől vasárnapig fátyolfelhők zavarják a napsütést. Komolyabb havazásra nem kell számítani, a szél is mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -12, -17 fok között, északkeleten -20 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -2, -7 fok között valószínű.

Vasárnap akár a 0 fokot is elérheti a legmagasabb nappali, éjszaka -9 fokig süllyedhet a hőmérséklet, hétfőn és kedden ismét néhány fokkal hidegebb levegő érkezik.

Szerdán Magyarországon egy halálos áldozatot követelt a hideg, Csongrád megyében halt meg egy idős férfi, aki feltehetően hazafelé menve elesett az úton, és kihűlt.

Mínusz 30 fok alatti hőmérséklet Székelyföldön

Az idei tél hidegrekordjait rögzítették a hőmérők szerdán Csíkban és Háromszéken: szerda reggel a csíkszeredai meteorológiai állomáson -32, 5 fokot jeleztek a hőmérők Hargita megye székhelyvárosának körzetében, a háromszéki (Kovászna megyei) Komandón pedig mínusz 32 foknál állt meg a higanyoszlop a hőmérőkben.

Székelyföldön nem szokatlanok a nagy téli fagyok. Hargita megyében például 1985-ben -38 fokos hőmérsékletet jegyeztek fel, a Kovászna megyei Bodzaforduló nevű városkában 1963 és 1990 januárjában 35, 5 fokos volt a hideg.

Európa északi, északnyugati részén ciklonok alakítják az időjárást, így többnyire erősen felhős, illetve borult az ég. Többfelé havazik, az óceánhoz közeli területeken esik az eső.

A hőmérséklet csúcsértéke többnyire -2, +5 fok között alakul. Ugyancsak ciklonális hatások érvényesülnek a Földközi-tenger keleti medencéjében, ezért ott is változékony az idő, napközben pár fokkal fagypont feletti hőmérsékletet mérnek.

Ezzel szemben a kontinens többi részén anticiklon miatt csendes, többnyire csapadékmentes, de hideg idő van. A hőmérséklet napközben általában -5, -10 fok között alakul, a Kelet-európai-síkságon a -15 foknál alacsonyabb maximumhőmérséklet sem ritka. Nyugat-, délnyugat-Európában ennél jóval enyhébb az idő, +5, +10 fokot mutatnak a hőmérők.