Mátyás
-6 °C
1 °C

Kódolva volt a törökbálinti petárdagyár balesete

2006.01.25. 17:11
A legelemibb előírásokat sem tartotta be a Pyro-Technik Kft., ezért "kódolva volt" a 2004. augusztusi törökbálinti petárdagyárban bekövetkezett három áldozatot követelő baleset, áll a vádiratban, miután a Pest megyei rendőrség lezárta a nyomozást. A cég vezetőire 2-8 évig tartó börtönbüntetés várhat.

A rendőrség lezárta a nyomozást a törökbálinti petárdaraktár-robbanás ügyében; az összegyűjtött adatok szerint a raktárban a legelemibb biztonsági szabályokat sem tartották be, és a munkások éppen petárdát akartak készíteni, amikor a robbanás bekövetkezett, hangzott el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

A tragédia másnapján
Fotó: Nagy Attila

2004. augusztus 5-én robbanás történt a törökbálinti volt Mechanikai Művek területén lévő pirotechnikai raktárban. A sorozatos robbanások következtében a Pyro-Technik Kft. három munkatársa életét vesztette.

A rendőrség a nyomozást lezárta, az ügyet vádemelési javaslattal kedden megküldte a Pest Megyei Ügyészségnek.

2-8 év börtön

A PMRFK tájékoztatása szerint T. Ferenc ügyvezető igazgatót, T. Ferenc műszaki igazgatót és K. Zoltán üzemeltetési igazgatót egy rendbeli, több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével és egy rendbeli robbanóanyaggal visszaélés bűntett elkövetésével gyanúsítja a rendőrség.

Mindkét cselekmény büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés. A cég peremartoni egységének ügyvezetőjét, L. Gábort robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsítják.

A cég jogellenesen tartotta fenn a telephelyet, jogellenesen építette át a raktárakat és szabálytalanul tárolta a veszélyes anyagokat, például a fekete lőport, valamint súlyosan megsértette a veszélyes anyagok tárolására vonatkozó normákat, az alapvető tűzvédelmi előírásokat.

Kódolva volt a baleset

A rendőrség szerint a baleset "kódolva volt". A cég az eljárás során ráadásul kijátszotta a hatóságokat egymás ellen.

A rendőrség szerint a hatóságok nem hibáztak, amiért a cég két éven át ilyen körülmények működhetett, mivel a cég nem is rendelkezett hatósági jogosítványokkal tevékenységéhez.

A beszerzett bizonyítékok alapján az állapítható meg, hogy negyed órával a robbanás előtt egy megrendelő 90 darab petárdát rendelt a törökbálinti cégtől, ez azonban nem volt raktáron, és a peremartoni egységben sem volt belőle.

Az alkalmazottak a társaság vezetőit erről tájékoztatták, és vélhetően az ő utasításukra láttak hozzá, hogy a törökbálinti telepen található feketelőporból maguk állítsák elő az igényelt árut.

Kizárták a merénylet lehetőségét

A robbanástechnikai szakértő véleménye szerint a tárolt anyag szabálytalan mozgatása - például dörzsölés, ütés, ejtés, vagy magas hőmérséklet együttes hatása - okozta az első, kisebb robbanást nem sokkal délután 5 óra előtt, és ez indította be a nagy robbanást, alig egy perc múlva.

A rendőrség cáfolta a cég vezetőinek korábbi felvetését, hogy merénylet történt volna, az erre bizonyítékként hozott TNT-maradványok a nyomozók szerint a korábban a cég telephelyén működő haditechnikai gyárból származnak. Egyúttal cáfolták azt is, hogy egy negyedik holttestet is találtak volna a helyszínen.

A nyomozás során 6,22 millió forint bűnügyi költség keletkezett, 77 kötet irat, összesen mintegy 22 ezer oldal a nyomozás irata. A gyanúsítottak a nyomozás során következetesen megtagadták a vallomástételt.

Az ügyben két polgári peres eljárás indult. Az egyikben a törökbálinti önkormányzat és több ingatlan tulajdonosa indított kártérítési pert 30 millió forint értékben, a cég felelősségét nem jogerősen a héten állapította meg a Pest megyei bíróság. Egy másik polgári eljárásban három károsult perli a Pyro-Technik Kft.-t a Budaörsi Városi Bíróságon.

A Pyro-Technik Kft. a polgári perben azzal védekezett, hogy a robbanásról nem tehet, az "idegenkezűség" eredménye, általuk nem ismert, tudtukon kívül odakerült fekete lőpor okozta a detonációt. A bíróság azonban a szakértői vélemények alapján az alperesi védekezést nem látta bizonyítottnak.