Mátyás
-6 °C
1 °C

Nyolc és fél évet kapott a német kannibál

2004.01.30. 11:14
Nyolc és fél évre ítélte Armin Meiwest egy német bíróság, mivel megölt, majd elfogyasztott egy berlini mérnököt, aki önként jelentkezett a kannibál hirdetésére.
Emberölésért nyolc év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte első fokon Armin Meiwest pénteken hozott ítéletében a német bíróság. Az ítélet precedens értékű, kannibalizmus ismeretlen a német jogszabályokban.

Armin Meiwes ügyvédjével
fotó: EPA

A negyvenkét éves férfi bevallotta, hogy megölte, majd elfogyasztotta Bernd Jürgent, aki Meiwes állítása szerint önként jelentkezett hirdetésére. Meiwes hatórás szado-mazochista szexorgia után gyilkolta meg áldozatát.

A büntetés több is, kevesebb is

A bírói döntés egyébként alig valamivel több, mint a fele annak a tizenöt éves börtönbüntetésnek, amit az ügyész kért a szexuális indokból elkövetett gyilkosságért, de kétszer olyan súlyos, mint amit a védelem szeretett volna kiharcolni.

Meiwes ügyvédje amellett érvelt, hogy védence illegálisan ugyan, de eutanáziát követett el, amely a német törvények szerint féltől öt éveig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A bíróság döntése gyakorlatot teremthet, írja a BBC, mivel a német szabályozás nem ismeri a kannibalizmus fogalmát.

Iskolás társairól ábrándozott gyerekként

A bírói ítélet kihirdetésekor fekete ruhában megjelenő Meiwes teljes közömbösséggel hallgatta végig a bírói verdiktet.

Meiwes az interneten tett közzé hirdetést még 2001 márciusában, amiben egy "jó testfelépítésű férfit keresett leölés, és elfogyasztás céljára". A 43 éves áldozat, Jürgen Brandes önként jelentkezett a hirdetésre, a halottnál egy egy útra szóló jegyet találtak.

Meiwes hazavitte a városba érkező áldozatát, állítása szerint közös megegyezéssel levágták péniszét, majd kisütve elfogyasztották. Ezután a kannibál feldarabolta Brandest, és a mélyhütőben tárolta, hogy hónapokig lakmározzon belőle.

A német kannibál elfogása után egyébként készségesen bevallott mindent, több interjút is adott a lapoknak, ügyét a legnagyobb szenzációként tálalják a német bulvárlapok.

Meiwes az egész aktusról videofelvételt is készített, amelyet zárt tárgyalási napon vetítettek le a bíróságon. Amikor a rendőrség elfogta, elmondta, Brandes húsa már fogytán volt, szüksége volt újabb 'önkéntes jelentkezőkre'.

Képtelen az emberi érzésekre

Bár a per során a kannibál a bíróságnak elmondta, iskolás korában arról ábrándozott, hogy bárcsak megehetné az osztálytársait, a pszichológus úgy véli, a férfi épelméjű.

A beidézett szakértő Meiwes mentális állapotáról úgy nyilatkozott, "képtelen meleg érzéseket táplálni embertársai iránt, túlzottan önelégült és magabiztos, és bizonyára skizoid személyiségű."

A modern Németország legveszélyesebb kannibálja címet könnyedén elnyerő emberevőről az is kiderült, példaképéül egy bizonyos Fritz Haarmannt, 'a hannoveri rémet' választotta. A hannoveri hentes 1918 és 1924 között legkevesebb 24 fiút gyilkolt meg, akiknek húsát aztán vevőinek - kedvezményes áron - árulta.