József, Bánk
-6 °C
0 °C

Madárijesztőkkel védekeznek a madárinfluenza ellen

2004.02.01. 17:56
Madárijesztőkkel vették fel a harcot a kambodzsai parasztok a madárinfluenza-járvány ellen, amely nyolc halálos áldozatot követelt a szomszédos Vietnamban és Thaiföldön.
"Amint hírét vettem a kórnak, azonnal megcsináltam a magam madárijesztőjét" - mondta el az 53 éves Szun Szok, aki a fővárostól 15 kilométerre műveli földjét. Parasztok százai követték példáját a Kambodzsát Vietnammal összekötő 1-es számú főút mentén. Egyes madárijesztőkön lábos is zörög, mások démon-maszkokkal riasztanak, ismét mások kardot vagy fapuskát markolnak.

Minden veszélyre madárijesztővel készülnek

A kambodzsai kulturális minisztérium egyik szakértője szerint a madárijesztők nem arra szolgálnak, hogy fizikailag elijesszék a fertőzött madarakat: a helyi hagyomány része, hogy különböző fenyegetések ellen madárijesztők felállításával védekeznek a parasztok.

Kambodzsában a többség buddhista, de számos animista hagyomány is továbbél: ezek közé tartozik a "ting maung", a védelmező madárijesztő.

Kambodzsában még nem fertőzött embert

A szárnyas állományt Ázsia-szerte megtizedelő H5N1 madárinfluenza-vírust eddig csak egyetlen, Phnompen külvárosában lévő csirkefarmon észlelték, és máig egyetlen emberre sem terjedt át ebben az országban.

Ellenben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi bejelentése szerint egy vietnámi eset bizonyítja, emberről emberre is képes terjedni a madárinfluenza.

Emberről emberre is terjedhet

A WHO feltételezése szerint két fiatal vietnami nő, két testvér, aki január 23-án madárinfluenzában hunyt el, feltehetően a fivérétől kapta meg a betegséget. (Bővebben >>)