Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Narancssárga hó esett Szibériában

2007.02.01. 21:55
Rothadó szagú, olajos tapintású és narancs színű hó esett Szibéria déli részén. A hó nem radioaktív, és elképzelhető semmi természetellenes anyagot nem tartalmaz: a térségben máskor is esett színes hó, a szín moszatoktól vagy homoktól származott. A lakosságot arra kérték, ne nagyon menjenek ki az utcára.

Sárga-narancssárga színű hó hullott csütörtökön a Szibéria déli részén fekvő Omszki terület öt járásában, a katasztrófavédelmi és fogyasztóvédelmi illetékesek által elvégzett első vizsgálatok szerint a színes hó nem radioaktív.

A sárgás-narancssárgás színű, rothadó szagú, olajos tapintású hóból vett mintákon további vizsgálatokat végeznek, Anton German, az Omszki terület környezetvédelmi ügyésze elmondta.

German elmondta, hogy több alkalommal tapasztaltak már színes hóesést a térségben, de soha nem találtak benne ipari eredetű szennyező anyagot. A korábbi esetekben a hó színeződésének mindig természetes oka voltak: a szín moszatoktól vagy homoktól származott.

Teavíznek nem ajánlják használni

A szerda estére az Omszki terület délnyugati részére lehullott narancsszínű hó több mint 1500 négyzetkilométernyi területet borított be fél centiméteres réteggel. Az érintett, 27 ezer lakosú térségtől 200 kilométeres távolságra nincsen egyetlen nagyüzem sem. Maga az Omszki terület jelentős kőolajipari vidék, a terület székhelye, Omszk Szibéria egyik legnagyobb városa.

A lakosság figyelmét felhívták arra, hogy veszélyes a színes hó háztartási célokra történő felhasználása. Felkérték a lakosokat, hogy a különös jelenség okának tisztázásáig minél kevesebbet tartózkodjanak az utcákon.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma a tervek szerint csütörtökön különleges mobil vegyi laboratóriumot küld az Omszki területre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!