Ágnes
-1 °C
2 °C

Lavina alól mentettek ki egy magyart

2005.02.02. 22:31
Súlyos lavinabalesetet szenvedett egy magyar fiatalember a szlovákiai Chopok lábainál. Az életveszélyesen megsérült 18 éves fiú a tilosban síelt, a rázúdúlt hóból a chopoki hegyimentők ásták ki.

Betemetett a lavina egy magyar fiatalembert szerda este az Alacsony Tátrában, aki azonban szerencsésen túlélte a balesetet, nem sokkal később kimentették a hótömeg alól.

A 18 éves budapesti fiatalembernek a Chopok lábainál veszett nyoma. A hegyimentők már alkonyat előtt a keresésére indultak, mert a baleset helyszínéhez közel járó turisták jelentették, hogy valamerről emberi segélykérő hangokat hallottak.

A hegyimentők két óra keresés után, meglehetősen összefagyva leltek rá a magyar sízőre, akit jelentős, de nem életveszélyes zúzódásokkal szállítottak a liptószentmiklósi (Liptovsky Mikulás) kórházba.

A balest körülményeire csak részleteiben emlékező sérült elmondta, hogy egy ideig eszméletét vesztve feküdt a rázúdult hó alatt, de később magához tért és volt ereje segítségért kiabálni. A balesetet nyilván azért úszta meg élve, mert az őt betemető hóréteg nem lehetett nagyon vastag.

A hegyimentők közlése szerint a magyar turista a harmadfokú lavinaveszély ellenére tiltott területen mozgott, ahol a mentés is igen kockázatos volt, mert a mentőkre is bármikor újabb lavina zúdulhatott volna.