Géza
-11 °C
-4 °C

Felfüggesztették apát és fiát egy ózdi eutanáziaperben

2005.02.02. 23:09
Másfél és egyévet kapott egy ózdi eutanáziaperben apa és fia, akik a súlyosan rákos beteg feleség kérésére adtak be nagyobb adag morfiumot.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott az az ózdi férfi, aki még 2003-ban fia tudtával a halálba segítette súlyosan beteg, rákos feleségét.

A nő kómába esett

A vádirat szerint a férfi és fia ózdi otthonukban ápolták a súlyos beteg, elviselhetetlen fájdalmakkal küszködő asszonyt. Végül 2003 nyarán a nő kérte meg férfjét, hogy vessen véget szenvedéseinek.

Mivel az otthoni ápolásba beletartozott a fájdalmak csökkentésére előírt morfin adagolása is, ezért a férfi a fia tudtával úgy döntött, hogy ezzel a szerrel segíti a halálba a rákkal harcoló feleségét. 2003-ban egy augusztusi napon az előírt mennyiségnél jóval többet injekcióztak a morfinból az asszony testébe. A nő rosszul lett, kómába esett.

A férje végül orvost hívott, aki kórházba szállíttatta az asszonyt. A felesége azonban másnap meghalt a kórházban. A férfi nem titkolta, hogy túladagolta a feleségének a morfint. Ezt elmondta az orvosnak is, így derült ki az eset.

Egy hév hat hónap felfüggesztve

Az eljárás során a szakértői vélemények szerint azonban nem lehetett bebizonyítani, hogy a haláleset és a morfin túladagolása között közvetlen kapcsolat lenne. A szakértő szerint ugyan ebbe az adagba egy egészséges ember már belehalna, de a beteg nő a kezelések során már hozzászokott a szerhez.

A vallomások és a szakértői vélemények alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bíróság a férfit egy év hat hónapi, fiát egyévi börtönbüntetésre ítélte, az ítélet végrehajtását azonban két évre felfüggesztették.