Gerzson
-3 °C
2 °C

Hat halott és túszok egy argentin börtönlázadásban

2005.02.11. 13:48
Fellázadtak egy argentin börtön lakói, és két napja túszként tartanak fogva 25 őrt, akiket megölnek, ha nem javítanak a börtön körülményein.

Felfegyverzett rabok foglaltak el egy különlegesen őrzött argentin börtönt Cordobában, jelentette a BBC.

A börtönlázadásban legalább hatan meghaltak, és 25 börtönőrt még mindig fogva tartanak a rabok a zavargás csütörtöki kezdete óta.

A lázadók állítólag azzal fenyegetőznek, hogy foglyaikat lehajítják a tetőről. A járás kormányzója és legalább ötven, látogatóba érkező rokon ugyancsak a börtönben rekedt.

A helyszíni beszámolók szerint a lázadás a rossz körülmények miatt tört ki.

A lázadás azután tört ki csütörtökön, hogy az egyik börtönőr megütötte egy rab feleségét, aki látogatóba jött férjéhez. Az incidens miatt verekedés tört ki, és a rabok fegyverekhez jutottak a börtön fegyverraktárából.

A hivatalos beszámolók szerint öt rab és egy börtönőr meghalt, 25-en megsebesültek. A rabok akkor haltak meg, amikor megpróbáltak egy teherautóval kitörni, írja a BBC.

A lázadás a börtön rossz körülményei miatt tört ki, számoltak be helyi források. Az 1700 rab nagyobb tisztaságot és több látogatási időt követel. A rokonok beszámolói szerint a foglyokat úgy tartják, "mint az állatokat".