Piroska
-2 °C
5 °C

16 halott, 42 sérült az utakon

2005.02.13. 20:24
Tizenegyen haltak meg közúti balesetekben vasárnap délelőttig, tűzesetekben ketten vesztették életüket, a sérültek száma 42. Szlovákiában öt magyar halt meg egy balesetben, miután frontálisan ütköztek egy busszal Rózsahegy közelében.

Az elmúlt 24 órában az ország területén 150 esetben kérték a tűzoltók segítségét, ebből kilencven esemény közlekedési baleset volt, jelentette az MTI.

Az utakon éjfélig heten, a tüzesetekben pedig ketten vesztették életüket, éjfél után további négy személy hunyt el közlekedési balesetben, a sérültek száma 42. Szlovákiában öt magyar szenvedett halálos balesetet.

Öt magyar halt meg egy balesetben Szlovákiában

Öt magyar állampolgárságú személy halt meg egy közúti balesetben vasárnap délben Szlovákiában, Rózsahegy (Ruzomberok) közelében, amikor gépkocsijuk összeütközött egy autobusszal. A jelentések szerint vasárnap, nem sokkal déli tizenkét óra után a Rózsahegyről Besztercebányára (Banská Bystrica) vezető kanyargós, télen csak nehezen járható és igen veszélyes úton a ezrős havazásban haladó magyar rendszámú személygépkocsi egy kanyarban megcsúszott, miközben áttért a saját menetirányával szembeni sávba, ahol frontálisan ütközött a Besztercebánya irányába haladó autóbusszal.

Az öt magyar állampolgár - két nő és három férfi - a helyszínen szörnyethalt, az autóbusz húsz utasa közül heten kórházi ellátásra szorultak - mondta el az MTI-nek Branislav Stas, a szlovák tűzoltóság rózsahegyi központjának ügyeletes tisztje röviddel a tragikus esemény után. Az Oszada (Liptovská Osada) nevű település közelében történt tragikus közúti baleset miatt a rendőrség több órára lezárta a déli irányból északra, a Magas Tátra és Lengyelország felé vezető utat, ahol terelőút híján igen csak sok gépkocsi volt kénytelen órákon át várakozni. A rendőrség az útzárlatot csak alkonyatkor oldotta fel.

Egy magyar család az áldozat

Este a szlovák rendőrség zsolnai kerületi parancsnokságának szóvivője, Igor Mahút a TASR hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a szerencsétlenül járt gépkocsi utasai budapesti illetőségűek. Megerősítette feltevést, miszerint az áldozatokat rokoni szálak fűzik egymáshoz. A rendőrségi szóvivő közlése szerint a gépkocsit egy 53 éves férfi vezette. Az egyik utas, egy 50 éves nő vezetékneve azonos a gépkocsivezető nevével, és ugyanez a vezetékneve a legfiatalabb áldozatnak, egy tizenöt éves fiúnak is. A gépkocsiban szörnyethalt még egy más-más vezetéknevet viselő 24 éves fiatalember és egy 23 éves lány, szintén közeli családtagok.

Vasárnap a 41-es úton 0 óra 52 perkor egy kamion minibusszal ütközött, ez utóbbi járműben egy nő és egy 2-3 éves gyermek halt meg, mindketten román állampolgárok. A vezető könnyebben megsérült.

Az M1-es autópálya 46-os kilométerszelvényénél 4 óra 20 perckor a Budapest felé vezető sávban egy kisbusz felborult, a 8 utasból egy személy életét vesztette, egy pedig megsérült.

Halálos közlekedési baleset történt vasárnap hajnalban a Vas megyei Farkasfa és Szentgotthárd közti mellékútvonalon a HavariaPress jelentése szerint. Egy férfi terepjárójával megcsúszott egy kanyarban, letért az útról, majd kirepült autójából.

Harminc gyerek borult az árokba

Az erős jegesedés miatt négy autóbusz borult árokba Csákvár-Bodmér között, valamint Mánynál, Bicskén és Vértesacsánál. A balesetekben senki sem sérült meg.

Még az éjszaka hazaszállították azt a 30 gyereket és 15 felnőttet, akiknek a busza Vértesacsánál megcsúszott és az árokba borult. A busz utasait, akik egy székesfehérvári teremfoci-bajnokságról tartottak hazafelé, Tatabányára, rövid időre Alcsútdobozon szállásolták el

Szombat este a 6-os úton három baleset is történt, hárman meghaltak, hatan súlyosan, ketten könnyebben megsérültek. Az egyik helyszínről Dunaújvárosba igyekvő mentő frontálisan karambolozott egy dzsippel, a mentőautó vezetője a helyszínen életét vesztette, az ápoló súlyosan megsérült.

Öt fiatal halt meg szombaton

Szombat délelőtt öt fiatal halt meg egy közúti balesetben, amikor egy kamion és egy személygépkocsi ütközött össze az 54-es úton. A keceli diszkóból hazafelé igyekvő fiatalok autója Bócsa térségében 100 fölötti sebességgel áttért a szemközti sávba, ahol nekiütközött a kamionnak, ami több mint 30 méteren keresztül tolta maga előtt a roncsot.

Az ónos eső miatt csúszósság vált utakon már pénteken is több baleset történt, az M1-esen több jármű csúszott az árokba, Budapesten busz szenvedett balesetet. Győr-Moson-Sopron megyében a jégpályává vált utakon számos baleset történt, de súlyos sérüléseket senki nem szenvedett.