Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Szlovéniában a H5N1, Bécsben befedik a szárnyasokat

2006.02.16. 18:12
Szlovéniában megerősítették, hogy a madárinfluenza emberre is veszélyes altípusát, a H5N1-et találták meg egy döglött hattyúban, Romániában újabb tetemek fertőzött bukkantak fel,

A szlovén kormány csütörtökön megerősítette, hogy a madárinfluenza H5N1-es altípusát mutatták ki azokban a hattyú tetemekben, amelyeket a múlt héten találtak az ország északi részén.

Szlovénia múlt vasárnap jelentette be, hogy a madárinfluenza vírus H5-ös típusát mutatták ki egy Maribor közelében felfedezett elhullott hattyúban.

Fertőzés Constantánál

Román szakértők a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusát azonosították Constanta környékén elhullott szárnyasok tetemében.

Romániában eddig 31 településen mutatták ki a madárinfluenzát azóta, hogy tavaly októberben a Duna-deltában felfedezték a kórt. A betegség embert mindeddig nem fertőzött meg Romániában.

Mivel vízparti fekvése miatt az osztrák főváros is a veszélyeztetett területekhez tartozik, ma hajnaltól megtiltották a szárnyasok szabadon tartását Bécsben.

Negyvenezer vízimadarat pusztítottak el az iráni hatóságok Kurdisztán tartományban egy madárinfluenza vírussal fertőzött térségben. A madarak irtása az iraki határhoz közeli, tíz kilométer széles és 200 kilométer hosszú sávban történik.

Bécsben befedik a szárnyasokat

2500 bécsi tyúknak, kacsának és libának kell fedett szálláshelyén maradnia az osztrák fővárosban a szárnyasokra elrendelt szabadon tartási tilalom miatt. A tilalom természetesen a Schönbrunni Állatkert lakóira is vonatkozik.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert kedden beigazolódott, hogy 75%-os valószínűséggel a H5N1 vírus okozta annak a két hattyúnak a pusztulását, amelyet a steiermarki Mellach közelében találtak a napokban.

Ha esetükben is beigazolódik a madárinfluenza gyanúja, Ausztria-szerte elrendelik a szárnyasok szabadon tartási tilalmát, hogy megakadályozzák a betegség átterjedését a baromfitelepekre.