Auguszta
-4 °C
2 °C

Támad a belvíz

2006.02.18. 13:53
Négy megyében öntött el pincéket a csapadékos és enyhe idő miatt megnövekedett belvíz, de kitelepíteni senkit nem kellett. Vasárnap kevesebb csapadék, enyhébb idő és több napsütés várható.

Belvíz miatt több mint 800 alkalommal kellett kivonulniuk a tűzoltóknak mintegy 100 településre az elmúlt 24 órában, az időjárás-előrejelzések alapján rosszabbodhat a helyzet.

A tűzoltóknak pincékből, garázsokból kellett a vizet eltávolítaniuk, mintegy 100 településen vonultak ki lakóházakhoz, homokzsákokkal védekezni a belvíz ellen.

Kitelepíteni nem kellett senkit, személyi sérülés nem történt. A várhatóan enyhe, csapadékos időjárás miatt fokozódhat a belvíz.

Az elmúlt 24 órában Hajdú-Bihar megyében főként Püspökladányt, Debrecent, Hajdúszoboszlót, Hajdúböszörményt, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Karcagot, Kunhegyest, Kisújszállást, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Újfehértót és Kemecsét, Bács-Kiskun megyében Kerekegyházát, Kecskemétet, Tiszakécskét, Pest megyében pedig Gyömrőt, Nagykátát és Tatárszentgyörgyöt sújtotta a belvíz.

Rekordmennyiségű hó halmozódott fel

Árvízveszélytől sem kell egyelőre tartani, bár a Tisza Szeged feletti vízgyűjtő területén rekordmennyiségű csapadék, főleg hó halmozódott fel, több, mint a 2000-es nagy árvíz előtt.

A túl sok csapadék önmagában még nem jelent veszélyt a Tisza középső és alsó szakaszán. A probléma akkor válik fenyegetővé, ha - mint 2000-ben - több árhullám is egymásba fut, napokon, heteken keresztül esett az eső, a hó, miközben a megenyhült időjárás hatására felgyorsult a hegyekben a hó olvadása is.

A hétvégén néhány fokkal enyhül az idő, és a szombat este még csapadékos, zivataros, párás időt vasárnap felváltja a nyugatról érkező szárazabb levegő. Változékony időjárásra kell számítani, a hőmérséklet nappal 6-11 fok között, éjszaka +1 és -4 fok várható.