Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Félbe szakadt a barlangászok sajtótájékoztatója

2006.02.23. 19:40
A halálos balesetet szenvedett magyar barlangászcsoport utolsó három tagját csütörtökön hozták le az olasz Alpokból. Hazatérésük előtt kihallgatják őket.

Botrányba fulladt az észak-olaszországi Júliai-Alpok barlangjából csütörtökön kihozott magyar barlangászok sajtótájékoztatója, mivel az olasz hegyi mentők csak közvetlenül előtte mondták el nekik két társuk három napja történt tragédiáját.

Mint kiderült, amikor a mentők felmentek a barlangászokért,akkor, ott nem mondták meg nekik, hogy tragédia történt még hétfőn, csak már lenn - Sella Neve hegyi faluban - az olasz pénzügyőrség épületében, ahol a sajtó azonnal tájékoztatást akart kapni.

A barlangászcsapat vezetőja az MTV-nek cáfolta az MTI értesülését, szerinte a barlangászok, amint kiértek a barlangból, már tudtak a tragédia két áldozatáról.

Az eseményen - ahol többek között az olasz állami televízió és magyar kereskedelmi tévék riporterei kérdezték volna a Canin-fennsík barlangrendszerében kutató tízfős csoport utolsóként kihozott négy tagját - először a mentőcsapatnak tettek fel kérdést, de mire a barlangászokat akarta volna az egyik magyar stáb kérdezni, akkorra ők olyan lelkiállapotba kerültek, hogy véget kellett vetni a sajtótájékoztatónak.

Hirtelen jött sokk

"Egyikük sírva fakadt, őt ki kellett vezetni, s ezután mindenkit kiküldtek a teremből" - jelentette telefonon Varga György, az MTI helyszínen tartózkodó fotóriportere.

Az olasz hegyi mentők szerinte azért nem mondták el odafönn, a mentés rendkívüli körülményei között a tragédiát, nehogy olyasmi történjen, ami esetleg nehezíti a mentést. A csapat utolsó négy tagját reggel hozták le a barlangtól helikopterrel az olasz hegyi mentők.

Kimentésük azután vált szükségessé, hogy két magyar barlangászt lavina ölt meg, harmadik társuk pedig megsérült, amikor hétfőn délután a felszínre jöttek, hogy visszatérjenek az Udinéhez közeli pihenőhelyükre, Sella Neveába.

A barlang 1600 méter magasban lévő bejáratánál mostanra újból rossz időjárás fenyeget, ezért félő volt, hogy ha csütörtökig nem sikerül a felszínre hozni a még mélyben lévő magyar kutatókat, az erős szél, a havazás és a lavinaveszély miatt akár a jövő keddig is a barlangban rekedhetnek. A magyar kutatócsoport három tagját már korábban kihozták a barlangból.

A barlangászokat hazaérkezésük előtt kihallgatja az olasz ügyészség.