Gerzson
-3 °C
2 °C

Elperelnék Mel Gibson szigetét

2005.02.28. 17:33
Fidzsi-szigeteki őslakosok pert fontolgatnak annak a szigetnek az eladása ügyében, amit tavaly Mel Gibson amerikai színész 15 millió dollárért vásárolt meg. A szigetet a leszármazottak állítása szerint a múlt században erőszakkal vették el tőlük, és nevetséges áron adták tovább.

Bíróságon támadnák meg Fidzsi-szigeteki falusiak egy sziget mintegy száz évvel ezelőtti eladását, mert szerintük őseiktől egyszerűen elcsalták a földet, amit később egyébként Mel Gibson hollywoodi színész vásárolt meg, adta hírül az AFP az angol nyelvű Fiji Times-ra hivatkozva.

Timoci Waqalevu, a namalatai fejlesztési bizottság elnöke azt állítja, hogy a falusiakat átverték, amikor a 21 négyzetkilométer területű Lau szigetcsoporthoz tartozó Mago szigetet előljáróik kétezer kókuszpálmatőért eladták a 19. században.

A sziget tavaly 15 millió dollárért ismét eladásra került, és a Fidzsi Times értesülései szerint egy decemberi látogatása után Gibson vásárolta meg a japán Tokyu Corptól. Waqalevu elmondta, a falusiak pert indítanának az eladás ügyében, és pénzt kezdtek el gyűjteni, hogy ügyvédet fogadjanak.

A kormány nem tehetett semmit

"A szigetünket kétezer kókuszpálmáért adták el, és apáink elmondása szerint arra kényszerítették őket, hogy hagyják el a szigetet" - jelentette ki Waqalevu a fidzsii újságnak, majd úgy folytatta: "Bizonyítékok vannak arról, hogy azokat, akik nem akarták elhagyni a helyet, egyszerűen megölték. Földi maradványaik még ma is megtalálhatók a szigeten."

A 880 ezer lakosú, valahai brit koronagyarmat miniszterelnöke Laisenia Qarase kijelentette, a kormány nem tudta megakadályozni a sziget eladását az ausztrál származású színésznek. "A tulajdonos talált egy vevőt, és eladta neki. A kormány nem tud tenni semmit, hiszen ez egy magántulajdon" - fogalmazott a miniszterelnök.