Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kiterjesztették a védőkörzetet Bács-Kiskunban

2006.03.02. 20:03
Dávod és Bátmonostor körzetében talált madárinfluenzával fertőzött madártetemek miatt kiterjesztették a védőkörzetet Bács-Kiskun megye déli részén. Negyven állatorvos járja a madárinfluenza terjedésének megelőzése érdekében azokat a főváros környéki településeket, ahol az elmúlt napokban elhullott vízi szárnyast találtak.

Február 19-én Bátmonostor, illetve február 20-án Dávod körzetében egy-egy vízimadár-tetemet találtak, amik a hazai laboratóriumi vizsgálatakor a madárinfluenza H5 vírussal való fertőződését mutatta ki.

A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság a megyei főállatorvos határozatának megfelelően, az állatbetegség továbbterjedését megelőzendő március 2-ától a Nagybaracska és Csátalja körzetében korábban elrendelt megfigyelési körzetet kiterjeszti.

Bátmonostor és Dávod települések közigazgatási területét védőkörzetté nyilvánította és zárlatot rendelt el, a korábban kijelölt megfigyelési körzetet kiterjesztette Baja közigazgatási területének déli részére.

A zárlat baromfi ki- és behozatalát, tenyésztojás- és baromfitrágya szállításának tilalmát jelenti a jogszabályokban meghatározott ideig.

A zárlat 10 km-es körzetében 30 napig, a 3 km-es körzetében 21 napig tart, amennyiben nem tapasztalnak újabb madárpusztulást.

Pest megyében több száz portát megvizsgálnak

Már negyven állatorvos járja a madárinfluenza terjedésének megelőzése érdekében azokat a főváros környéki településeket, ahol az elmúlt napokban elhullott vízi szárnyast találtak.

Magyarországon a Horányhoz közel fekvő települések után, Szentendrén és Százhalombattán is számba veszik azokat a portákat, ahol csirkét, kacsát tartanak. Az állattartásra vonatkozó helyi korlátozó rendelkezések miatt viszonylag kevés ilyen kert van e városok külső kerületeiben, de így is több száz portát kell végigjárni.

Az állatorvosok ellátták a rendőröket azokkal a tudnivalókkal, amelyekre a közúti ellenőrzéseknél figyelni kell az élőállatokat szállító járművek papírjainak és rakományának átvizsgálásakor. Az érintett településekről kivezető utak mentén szúrópróbaszerű rendőri ellenőrzésekre lehet számítani.