Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tagad a kéjgyilkossággal vádolt Dutroux

2004.03.03. 14:38
Saját magát jószándékú embernek állította be Marc Dutroux, Belgium "első számú közellensége" a bíróság előtt tett szerdai vallomásában, s másokra, mindenekelőtt egyik vádlott-társára, Michel Nihoulra hárította a felelősséget az elkövetett bűncselekményekért.
A hat kislány elrablásáért, megerőszakolásáért, s közülük több meggyilkolásáért bíróság elé állított Dutroux megpróbálta csökkenteni saját szerepét a történtekben. Mint mondta, semmi köze nem volt az elsőként hozzá került két kislány, Julie és Melissa elrablásához: akkor látta őket először, amikor már a házában voltak. Elbeszélése szerint felesége azt mondta, hogy néhány napig ott is maradnak, ő pedig nem kérdezősködött, hogy miért - s mivel nem nézett televíziót, eleinte mit sem tudott róla, hogy a gyerekeket valójában elrabolták.

#alt#
Marc Dutroux nem akar mutatkozni
fotó: EPA
Amikor pedig megtudta az igazságot, gyakorlatilag menedéket nyújtott a gyerekeknek, nem akarva, hogy azok "Nihoul és bandája" kezébe kerüljenek - mondta Dutroux, ezzel arra célozva, hogy Nihoul valójában egy pedofil hálózat tagja lett volna.

Összebarátkozott a lányokkal

Ami a következő két áldozatot, Ant és Eefjét illeti, Dutroux szerint az ő elrablásukat Nihoul rendelte meg: a férfi dühös volt, hogy Melissa és Julie nem került hozzá, s ezért két másik lány elfogását parancsolta hálózatának. Dutroux elismerte, hogy An és Eefje 1995. augusztusi elrablásakor ő is ott volt, sőt azt mondta: két rendőr is szerepet játszott az akcióban, akiket Nihoul ajánlott.

Dutroux azt állította, hogy a lányok csak két hétig voltak nála, s még össze is barátkozott velük - akkor azonban két tettestársa eljött értük, s elvitte őket, későbbi sorsukhoz semmi köze. Mind a négy lánynak csak a holttestét sikerült megtalálni, s közülük ketten, Julie és Melissa egyszerűen éhen haltak.

Michel Nihoul védőügyvédje minderre reagálva "hazudozónak és manipulátornak" nyilvánította Dutroux-t, akinek továbbra sincs bátorsága ahhoz, hogy vállalja a felelősséget azért, amit elkövetett.

Tagadja a nemi erőszakot és a gyilkosságot

Dutroux közlései - már ami saját szerepét illeti - megfelelnek korábbi vallomásainak: a férfi már a nyomozás során elismerte, hogy szerepet játszott An, Eefje, valamint két másik lány, az élve kiszabadult Sabine és Laetitia elrablásában, hogy fogságban tartotta Julie-t és Melissát, megerőszakolta őket, s hogy megölte egyik tettestársát, Bernard Weinsteint.

Ugyanakkor mindig is tagadta, hogy ő gyilkolta meg Ant és Eefjét, hogy ő rabolta el Julie-t és Melissát. Vallomásának új eleme egyedül az, hogy Nihoult próbálja meg "bemártani", mindenért felelőssé tenni. Ez utóbbinak viszont a vádirat szerint konkrétan csak Laetitia 1996-os elrablásához volt köze.

Nyolc évig nyomoztak

A Dutroux a kilencvenes években nyolc és tizenkilenc év közötti lányokat rabolt el és tartott fogva, négyet közülük meggyilkolt miután megerőszakolta őket. Az ügy kirobbanása óta nyolc éve telt el, ami főként annak köszönhető, hogy a belga rendőrség elhúzódó nyomozást folytatott szélesebb pedofil hálózatot gyanítva Dutroux ismeretségi köreiben.