Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Tagad a Szlávy Bulcsú meggyilkolásával vádolt férfi

2006.05.03. 14:33
Nem válaszolt a bíró kérdéseire az a 41 éves férfi, aki a vád szerint 1997-ben eltette láb alól Szlávy Bulcsút, a balatoni alvilág egyik legbefolyásosabb figuráját. A per tárgyalása szerdán kezdődött a Pest megyei bíróságon.

A vádirat ismertetésével és a harmadrendű vádlott kihallgatásával kezdődött meg a Szlávy-gyilkosság ügyében indított büntetőper a Pest Megyei Bíróságon.

Lépre mentek

Az ügynek összesen három vádlottja van, közülük az elsőrendű vádlottat, az ismert vállalkozó Wappler Lászlót felbujtóként vádolják Szlávy Bulcsú előre megfontolt meggyilkolásával. A gyilkosságot a vád szerint a harmadrendű vádlott követte el, míg a másodrendű vádlottat, aki korábban Szlávy testőre volt, bűnsegédként vádolják.

A vádirat szerint Szlávy 1997 nyarán megerőszakolta Wappler egyik barátnőjét, emiatt a férfi bosszút esküdött a Balaton királyaként elhíresült Szlávy ellen. Egy budaörsi megbeszélésük idején Wappler az egyik alkalmazottjával - névlegesen több cégének "ügyvezető igazgatójával" - meggyilkoltatta riválisát, majd a holttestet egy másik barátnője házának garázsában, a szerelőaknába rejtették el.

A Székács utcai ház szerelőaknáját Wappler pár napon belül be is betonoztatta; Szlávy holtteste végül 2004-ben került elő onnan. A feltételezett elkövetőkre éppen akkor csaptak le a nyomozók, amikor azok - egy csapdának szánt rendőrségi információ nyomán - megpróbálták a garázsból biztonságosabb helyre vinni a holttestet.

Szlávy Bulcsú a lejtőn

A vádirat a három vádlott mellett hosszasan ismertette a sértett bűnlajstromát és életvitelének jellemzőit is. Mint elhangzott, Szlávy - aki a 90-es évek elején a balatoni éjszakai élet egyik vezéralakjának számított - többször is állt bíróság előtt, de komolyabb büntetést nem kapott.

A 90-es évek közepén azonban Spanyolországban egy rendőrségi ügye volt, emiatt amikor visszatért Magyarországra, 1996-ban kénytelen volt újraszervezni a csoportját. Mivel azonban állandósultak anyagi gondjai, egyre többet ivott és nőzött; egy ilyen alkalommal ittasan közösült az elsőrendű vádlott barátnőjével is.

Amikor Wappler - aki egy olyan balatoni éttermet bérelt, melynek védelméről Szlávy gondoskodott - értesült a történtekről, bosszút esküdött üzlettársa ellen, és sikerült maga mellé állítania Szlávy testőrségének első emberét is. 1997. július 31-én közösen Budaörsre csalták Szlávyt, majd a vádirat szerint a harmadrendű vádlott - Wappler beosztottja - egy irodában lelőtte.

A Szlávy kivégzésével vádolt férfi hallgat

Az ügy tárgyalása szerdán kezdődött meg a Pest Megyei Bíróságon, ahol összesen 18 tárgyalási napot hirdettek. A vádirat ismertetése után a bíróság elsőként a harmadrendű vádlottat kívánta kihallgatni, de a 41 éves férfi csak annyit volt hajlandó mondani, hogy ő nem ő követte el a bűncselekményt, de vallomást nem tett, a bírói kérdésekre sem válaszolt.

Ahhoz sem járult hozzá, hogy a bíró felolvassa korábbi, tanúként, illetve gyanúsítottként tett vallomásait, ezt azonban a tárgyalásvezető bíró ennek ellenére megtehette.

Felolvasta a bíró azt a levelet is, amit a vádlott korábban az ügyészségnek írt: ebben a férfi arra hivatkozva zárkózott el a poligráfos hazugságvizsgálattól, hogy ha az rá nézve kedvező eredményt hozna, és ennek köszönhetően esetleg szabadlábra kerülne, attól tart, hogy veszélybe kerülhetne kisgyermeke élete, márpedig ez többet ér számára, mint személyes szabadsága.

A vádlottakat 2004-ben fogták el a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai. Wappler Lászlót januárban, N. Gábort, a másodrendű vádlottat tavasszal, míg a B. Lászlóra, a harmadrendű vádlottra októberben találtak a rendőrök.