Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Faji megkülönböztetés miatt perelnek egy londoni zsidó iskolát

2008.03.04. 21:34
Egy fiút azért nem vettek fel egy londoni állami zsidó iskolába, mert anyja nem született zsidó, hanem a gyerek születése előtt vette fel a vallást.

Faji megkülönböztetés miatt per indult kedden Londonban egy állami támogatású zsidó iskola ellen, amiért nem vett fel egy 11 éves fiút, csak mert anyja nem zsidóként született.

A fiút helyett inkább "elkötelezett ateistákat" vett fel az iskola, mert az anyját nem tekintették zsidónak, közölte a család ügyvédje a bírósági meghallgatáson. A tárgyaláson csak M. néven említett fiú anyja római katolikus volt, és csak gyermeke születése előtt vette fel a zsidó vallást.

A London észak-nyugati részén található Jewish Free Schoolba (JFS) nagy a túljelentkezés, és az iskola vezetése azokat a jelentkezőket preferálja, akiket a Egyesült Zsinagóga nevű gyűjtőszervezet zsidónak tart. A szervezet viszont a fiút nem fogadja el zsidónak anyjának származása miatt.

Dinah Rose emberi jogi szakértő szerint ezzel a gyakorlattal az iskola nem vallási, hanem faji alapon különbözteti meg a jelentkezőket, ami a brit törvények értelmében tilos.

A bíróságon felszólalt az Egyesült Zsinagóga képviselője is, aki arra figyelmeztetett, hogy a mostani per eredménye nem csak a JFS-t, hanem több mint húsz másik iskolát is érint, és nagyon komoly hatásai lesznek a szervezetre is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!