Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Faji megkülönböztetés miatt perelnek egy londoni zsidó iskolát

2008.03.04. 21:34
Egy fiút azért nem vettek fel egy londoni állami zsidó iskolába, mert anyja nem született zsidó, hanem a gyerek születése előtt vette fel a vallást.

Faji megkülönböztetés miatt per indult kedden Londonban egy állami támogatású zsidó iskola ellen, amiért nem vett fel egy 11 éves fiút, csak mert anyja nem zsidóként született.

A fiút helyett inkább "elkötelezett ateistákat" vett fel az iskola, mert az anyját nem tekintették zsidónak, közölte a család ügyvédje a bírósági meghallgatáson. A tárgyaláson csak M. néven említett fiú anyja római katolikus volt, és csak gyermeke születése előtt vette fel a zsidó vallást.

A London észak-nyugati részén található Jewish Free Schoolba (JFS) nagy a túljelentkezés, és az iskola vezetése azokat a jelentkezőket preferálja, akiket a Egyesült Zsinagóga nevű gyűjtőszervezet zsidónak tart. A szervezet viszont a fiút nem fogadja el zsidónak anyjának származása miatt.

Dinah Rose emberi jogi szakértő szerint ezzel a gyakorlattal az iskola nem vallási, hanem faji alapon különbözteti meg a jelentkezőket, ami a brit törvények értelmében tilos.

A bíróságon felszólalt az Egyesült Zsinagóga képviselője is, aki arra figyelmeztetett, hogy a mostani per eredménye nem csak a JFS-t, hanem több mint húsz másik iskolát is érint, és nagyon komoly hatásai lesznek a szervezetre is.