Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Munch újabb képeit lopták el

2005.03.07. 22:24
A norvég festő leghíresebb művének, A sikolynak tavalyi elrablása után egy szállodából újabb három alkotást vittek el ismeretlenek. Az olsói rendőrség alig 24 órán belül elfogta a tolvajokat, a képekkel együtt.

Ezúttal az ország déli részén fekvő Moss városa közelében lévő Refsnes Gods nevű szállodából emelték el a híres XX. századi norvég festő három alkotását. A tolvajokat az éjjel egy alkalmazott rajtakapta, de sikerült elmenekülniük a falról lefeszegetett képekkel, hiába védte azokat üveg, és különleges, biztonsági foglalat.

Az oslói rendőrség szóvivője közölte, hogy hétfő este több személyt letartóztattak, közöttük ismert bűnözőket. Kilétüket egyelőre nem hozták nyilvánosságra. (Körözést két sötét hajú, a 20-as éveiben járó fiatal ellen adtak ki.) Arról a szóvivő nem adott tájékoztatást, hogy milyen állapotban van az akvarell és a két litográfia, mivel a vizsgálatuk még folyik.


Az ellopott Kék ruha
Nem mondtak árat

A tolvajok egy 1915-ben készült Kék ruha címet viselő vízfestményt, valamint két litográfiát, egy önarcképet és a svéd színdarabírót, August Strindberget ábrázoló képet vitték el.

A hotel tulajdonosa elzárkózott attól, hogy meghatározza az árát a képnek, ami egyike volt a szálloda 400 darabos gyűjteményének. A három kép összértékét 1,6 millió koronára (257 ezer euró) becsülik.

Edvard Munch (1863-1944) expresszionista stílusú festményei az elmúlt időkben gyakran kerültek műkincsrablók érdeklődésének középpontjába.

Elvitték A sikolyt

Tavaly augusztus 22-én leghíresebb műve, A sikoly egyik változatát lopták el az oslói Munch-múzeumból több tucat turista szeme láttára. Ugyanezen a napon ugyanebben a múzeumból elraboltak egy másik remekművet, a Madonnát.

A képeket azóta sem találták meg, annak ellenére, hogy túlságosan ismertek ahhoz, hogy eladhatók legyenek komolyabb műkereskedőknek.

Az 1893-ban készült Sikolyt Munch négy változatban festette meg, egy másik verzióját 1994-ben szintén ellopták, s csak több hónap után került meg.