Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Több mint harminc éve kómában

2005.03.08. 11:44
1973 ősze óta fekszik kóma közeli állapotban, öntudatlanul egy indiai nővér Újdelhiben. Szomorú története szimbólumává ált a nőjogi aktivizmusnak Indiában, ahol csak a bejelentett esetek alapján elmondható, minden órában megerőszakolnak egy nőt.

Több mint harminc évvel azután, hogy megerőszakolták, még mindig kóma közeli állapotban, öntudatlanul fekszik újdelhii kórházi ágyán Aruna Shanbaug nővér. A ma már 57 éves nő szomorú történetét könyvben is megörökítették, és bár néhány dolog megváltozott 1973 óta Indiában a nők helyzetét illetően, a statisztikák még mindig elborzasztóak.

A nővért 1973 november 27-én, nem sokkal kitűzött házasság és néhány hónappal az első, Indiában is elismert nemzetközi nőnap előtt támadta meg egyik kollégája, aki hat évet ült börtönbe tettéért, igaz nem nemi erőszak, hanem gyilkossági kísérlet miatt ítélték el.

A támadás napján, mint minden nap, Shanbaug nővér lent dolgozott egy újdelhii kórház pincéjében, egy kutyalaboratóriumban. A nővér már egy ideje meglehetősen rossz viszonyt ápolt Sohan Lal nevű kollégájával, akit többször be is panaszolt a vezetés előtt, amiért lopkodja a kutyatápot.

A férfi azon a napon lesből várta az aznapi teendőkkel éppen végző nővért, és megtámadta. Leteperte a földre, nyakára láncot tekert, és a fojtogatástól öntudatlan állapotba kerülő nőt megerőszakolta. Shanbaug a támadás után nem tudott felépülni, a levegő olyan sokáig nem jutott megfelelő mennyiségben szervezetébe, hogy agyának egy része lebénult, és részleges kómába esett.

Bejárt hozzá a jegyese

Harmincegy éve fekszik kórházi ágyán, és csak néhányan látogathatják. Időnként felsír, nevetgél, de legtöbbször sóhajtozik. Haja már hófehér, megvakult, fogai kihullottak, csontjai meghajoltak a három évtizede tartó öntudatlan fekvésben. Az AFP riporterét sem engedték be hozzá: ha férfit érez maga körül, azonnal felzaklatja magát, és mintha félni kezdene, ezt egyre erősödő zihálása jelzi.

Jegyese az eset után még négy évig minden nap bejárt hozzá, és felfestette homlokára a bindit, azt a színes pöttyöt, ami azt jelzi, a hindu nő egy férfi védelme alatt áll, azaz házas.

Minden hatodik órában

1998-ban Aruna története címmel könyv is megjelent a nővér tragédiájáról, ami azóta szimbólumává vált az indiai nőjogi mozgalmak, a nők ellenes erőszak ellen harcnak.

Az AFP összeállításából kiderül a rendőrség adatai szerint minden órában megerőszakolnak egy nőt Indiában, miközben a nőjogi szervezetek felhívják a figyelmet arra, korántsem jelentenek be minden esetet a társadalmi kivetettségtől való félelem miatt.

A brit Oxfam becslése szerint minden hatodik órában megégetnek, megköveznek vagy öngyilkosságra erőszakolnak egy nőt Indiában. Az indiai Jagori szervezet pedig arról számolt be, az utóbbi időkben nemhogy csökkent, hanem nőtt a nők ellen elkövetett erőszakos cselekedetek száma.