Mihály
2 °C
16 °C

Két tucat gyereket ölt meg egy iskolai ciánmérgezés

2005.03.09. 13:17
Huszonöt gyerek meghalt, 80 súlyos állapotban került kórházba, miután ételmérgezés történt egy Fülöp-szigeteki általános iskolában. A nyers maniókagyökérből feltehetően cián szabadult fel a gyerekek szervezetében.

Mintegy 25 gyerek meghalt a Fülöp-szigetek középső részén található Boho szigetén, miután az iskolai menzán sült maniókagolyókat szolgáltak fel. Az esetről egy helyi rádió számolt be, jelenleg 80 gyermeket ápolnak kórházban.

Az áldozatok fél órával a tízórai elfogyasztása után már rosszul érezték magukat, számoltak be a dzMM rádiónak a helyi orvosok és illetékes szervek. Az eset a mabinii általános iskolában történt.

"Több gyerek hányt és hasmenést kapott" - mondta el az Ubay városi kórház orvos, ahová szerdán délben 69 gyereket szállítottak be. Közülük heten már nem érték el élve a kórházat.

Körülbelül 50 embert két másik kórházba szállítottak, és kezelésre szorult az a nő is, aki a sült maniókagolyókat eladta az iskolának. Több gyerek még mindig életveszélyes állapotban van.

Elszabaduló ciánvegyületeket

A kormány hivatalosan egyelőre csak annyit közölt, hogy járványügyi szakértőt küld a területre. A helyi ABS-CBN lapnak nyilatkozó ubayi doktor elmondása szerint a gyerekek ciánmérgezést szenvedtek.

Az éretlen maniókagyökér elfogyasztása után az emésztést elősegítendő termelődik cianid a szervezetben. A trópusokon közkedvelt maniókagyökérben két ciánképző glükozid halmozódik fel, a linamarin és a lotausztralin, mondta el az orvos. Ezek az anyagok a szervezetben ciánvegyületekre bomlanak le a szervezetben.