Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Egymillió dolláros bankjeggyel bukott le

2004.03.10. 10:40
Bankjegyhamisítás gyanújával tartóztatott le a rendőrség egy középkorú asszonyt az Egyesült Államokban, mivel három darab egymillió dolláros - hivatalosan nem is létező - hamis bankjegyet találtak nála.
Egymillió dolláros, hamis bankjeggyel próbálta kiegyenlíteni másfélezer dolláros számláját egy nő az Egyesült Államok-beli Georgiában. Az esetről a The Smoking Gun számolt be.

Alice Regina Pike a rendőrség felvételén
A harmincöt éves Alice Regina Pike március kilencedikén vásárolt a Wal-Mart áruházban, de a 1 672 dolláros cehet nem tudta kiegyenlíteni két bevásárlókátyájával sem, mivel azokon csupán két és fél dollár volt. Ekkor előhúzott egy egymillió dolláros bankjegyet, hogy felváltassa a pénztárossal, és fizetni tudjon.

Az Egyesült Államokban a legnagyobb címlet a százezer dolláros, de a mindennapi kézpénzforgalomban legfeljebb százdolláros bankjegy fordul elő. Miután közölték vele, hogy a pénz hamis, és nem fogadják el, a nő kikapta a pénztáros kezéből a bankjegyet.

Az áruházi dolgozó értesítette a hatóságokat, és kiderült Pike-nál még további kétmillió dollár van, legalábbis még két hamis bankjegyet halászott elő pénztárcájából. A serif bankjegyhamisítás gyanújával őrizetbe vette a nőt, aki elmondta, a pénzt férjétől kapta, aki jelenleg úton van, de pontosan nem tudja, merre jár.

'Szeretjük a fagylaltot'

Tavaly ősszel egyébként már előfordult egy hasonló eset, igaz akkor az elkövető nem bukott le. Egy férfi 2003 szeptemberében fizetett egy Észak-Karolinai fűszerüzletben egy olyan kétszázdollárossal, amelyen George Bush elnök arcmása díszelgett, a hátoldalán pedig a Fehér Ház volt látható, amint "We like Ice Cream" (Szeretjük a fagylaltot), illetve "USA deserves a tax cut" (Amerika adócsökkentést érdemel) feliratú táblákkal tüntetnek előtte.

A Bush-képmással díszített kétszáz dolláros bankjegy egyébként pár nappal előtte másutt is felbukkant, akkor a rendőrségnek sikerült letartóztatnia egy huszonnégy éves férfit. Az eladót egyébként az sem zavarta, hogy kétszáz dolláros bankjegy nem is létezik.