Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Norvégiában 13 embert ítéltek el bankrablásért

2006.03.10. 17:00
Majdnem kétmilliárd forintnyi koronát sikerült zsákmányolni Norvégia legnagyobb bankrablásában 2004-ben, az ügyben pénteken 13 személyt ítéltek el. A közvéleményt felháborította, hogy egy fegyvertelen norvég rendőr is áldozatul esett a profi rablóknak.

13 személyt ítélt el pénteken egy norvég bíróság bankrablásért, amelyben meghalt egy rendőrtiszt.

Az ügyben 378 oldalas vádirat készült, a tárgyalás öt hónapig tartott. A legsúlyosabb büntetés, amelyet a bíróság kiszabott, 19 évi börtön volt. A nyomozás még folyik.

A brutális rablás a dél-norvégiai Stavangerben történt 2004 áprilisában. Ez volt a skandináv ország történetében a legnagyobb zsákmány: a tettesek 56 millió norvég koronát (7 millió eurót) vittek el. Az automata fegyverekkel, golyóálló mellénnyel, gázálarccal és könnygázzal felszerelkezett bankrablók a NOKAS cég pénzszállító cég központját támadták meg és rabolták ki.

A norvég közvéleményt nem is az elrabolt összeg nagysága, hanem az rendítette meg, hogy rajtaütés során meggyilkoltak egy 53 éves rendőrt. Norvégiában a rendőrök nem hordanak fegyvert, és 1945 óta csupán tízen haltak meg közülük szolgálat közben.

Az ügyben nem sikerült kideríteni, hogy ki a rendőrtiszt gyilkosa, és az elrabolt pénzt sem sikerült még megtalálni. A rendőrség az ügyben folytatja a nyomozást.