Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Írország nem adja ki a leányfalui gázolót

2008.03.17. 18:02
Az ír legfelsőbb bíróság is úgy ítélkezett, nem adja ki Magyarországnak azt az ír férfit, aki autójával két kisgyereket gázolt halálra Leányfalun 2000-ben.

Elutasította az ír legfelsőbb bíróság annak az ír állampolgárnak a Budapest által kért kiadását, aki csaknem nyolc éve két kisgyermek halálával járó balesetet okozott Leányfalun.

Az indoklás helybenhagyta az alsóbb fokú bíróság tavaly januári, szintén elutasító végzésében szereplő érvelést, amely szerint a baleset okozója a magyar kiadatási kérelemben foglaltakkal ellentétben nem menekült el a felelősségre vonás elől.

Ciarán Tobin, az Irish Life biztosítótársaság egyik magas rangú igazgatója, aki három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalunál Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyereket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt, utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában. A férfi gyorshajtott.

Tobint 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte, amit a fellebbezés után 18 hónapra csökkentették.

Nem menekült el?

Ciarán Tobin 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról. A kiadatás ügyében tavaly meghozott első fokú ír végzés szerint nem "elmenekült" onnan, mert a menekülés akkor valósulhat meg, ha már megszületett az ítélet, nem úgy, mint ebben az esetben, amikor az érintett még a per kezdete előtt távozott.

A The Irish Post című ír lap beszámolója szerint azonban ez ellen az ír igazságügy-miniszter fellebbezett, azzal az érvvel, hogy a "menekülés" kifejezésnek számos olyan értelmezése lehetséges, amely érvényesíthető arra a módra, ahogy Tobin elhagyta Magyarországot.

Az ír legfelsőbb bíróság eljáró bírája viszont a lap szerint szintén arra a következtetésre jutott, hogy Tobin "jogszerűen" hagyta el Magyarországot, és nem elmenekült onnan, kiadatása nem rendelhető el, ezért a fellebbezést el kell utasítani.

Az Irish Times című ír lap tavalyi idézete szerint az első fokon eljáró ír bíró annak idején azzal érvelt: ha a magyar hatóságok elhalasztották volna a bírósági eljárást, és azt kérték volna, hogy Tobin jelentkezzen a per lefolytatása végett, "más lehetne a helyzet".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!