Piroska
3 °C
4 °C

Újabb halottakat találtak a tiranai lőraktár romjai alatt

2008.03.17. 19:27
Még tíz embert keresnek Tiranában, ahol vasárnap felrobbant egy lőszerhatástalanító épületkomplexum, 14 óráig tartottak a robbanások. A sérültek száma 300. A védelmi miniszter lemondott.

Lemondott az albán védelmi miniszter hétfőn egy halálos áldozatokkal járó hét végi robbanás miatt, jelentette be a tiranai kormány szóvivője.

A legújabb hírek szerint legkevesebb 16 halálos áldozata és 300 sérültje van a robbanássorozatnak, amely egy lőszerek hatástalanítására használt létesítményben történt Gerdec település közelében, Tiranától 12 kilométerre északra.

Hétfőn öt újabb holttestre találtak rá a romok alatt, az egyik áldozat egy hároméves gyerek volt. Egy 19 éves lány a kórházban belehalt a robbanáskor elszenvedett sérüléseibe.

Amatőr fénykép a robbanásokról (Forrás: AFP)

További 10 személy után még kutatnak. A mentőalakulatok szerint elképzelhető, hogy túlélték a robbanásokat a telep aknáiban és alagútjaiban.

A láncreakciószerűen lezajlott detonációsorozat mintegy 14 órán át tartott. A helyszínen száz méter átmérőjű kráter jött létre, és ötszáz lakóházban keletkezett kár a telep több kilométeres körzetében.

A telepen az albán rendszerváltás előtti időből származó lövedékeket hatástalanítottak, a munkát egy amerikai vállalat végezte.

A hatóságok nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy bűncselekmény történt, sem azt, hogy a biztonsági intézkedések elégtelensége vagy a helyszín rossz megválasztása okozta a tragédiát.

A távozó miniszter, a 41 éves Fatmir Mediu a konzervatív kormánykoalíció egyik pártjának, az Albán Köztársasági Pártnak az elnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!