Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb halottakat találtak a tiranai lőraktár romjai alatt

2008.03.17. 19:27
Még tíz embert keresnek Tiranában, ahol vasárnap felrobbant egy lőszerhatástalanító épületkomplexum, 14 óráig tartottak a robbanások. A sérültek száma 300. A védelmi miniszter lemondott.

Lemondott az albán védelmi miniszter hétfőn egy halálos áldozatokkal járó hét végi robbanás miatt, jelentette be a tiranai kormány szóvivője.

A legújabb hírek szerint legkevesebb 16 halálos áldozata és 300 sérültje van a robbanássorozatnak, amely egy lőszerek hatástalanítására használt létesítményben történt Gerdec település közelében, Tiranától 12 kilométerre északra.

Hétfőn öt újabb holttestre találtak rá a romok alatt, az egyik áldozat egy hároméves gyerek volt. Egy 19 éves lány a kórházban belehalt a robbanáskor elszenvedett sérüléseibe.

Amatőr fénykép a robbanásokról (Forrás: AFP)

További 10 személy után még kutatnak. A mentőalakulatok szerint elképzelhető, hogy túlélték a robbanásokat a telep aknáiban és alagútjaiban.

A láncreakciószerűen lezajlott detonációsorozat mintegy 14 órán át tartott. A helyszínen száz méter átmérőjű kráter jött létre, és ötszáz lakóházban keletkezett kár a telep több kilométeres körzetében.

A telepen az albán rendszerváltás előtti időből származó lövedékeket hatástalanítottak, a munkát egy amerikai vállalat végezte.

A hatóságok nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy bűncselekmény történt, sem azt, hogy a biztonsági intézkedések elégtelensége vagy a helyszín rossz megválasztása okozta a tragédiát.

A távozó miniszter, a 41 éves Fatmir Mediu a konzervatív kormánykoalíció egyik pártjának, az Albán Köztársasági Pártnak az elnöke.